Včelí pyl
Jedna až tři lžičky včelího pylu denně
Včelí pyl budete přijímat velmi příjemnou cestou, po lžičkách bez nutnosti tepelné či jiné úpravy. Doporučená dávka včelího pylu je jedna až tři lžičky denně. Pokud užíváte včelí pyl preventivně, stačí vám poloviční dávka, stejně jako dětem.
Pyl můžete zapíjet vodou nebo čajem. Tři lžičky včelího pylu můžete přimíchat i do medu, jogurtu nebo třeba smoothie. Pokud byste ho konzumovali v tepelně zpracovaných pokrmech, ztratil by veškeré vitaminy.
Tajemství včelařů: nakvašený včelí pyl
Rouskovaný včelí pyl doporučujeme pro lepší stravitelnost nechat nakvasit. Recept je skutečně snadný:
Převařte 40 ml vody a smíchejte s 25 g medu a 100 g včelího pylu. Důkladně promíchejte a přelijte do otevřené sklenice. Tu nechte zhruba 3 dny v pokojové teplotě. Poté můžete nakvašený včelí pyl konzumovat. Čtvrtý den už ale v pokojové teplotě zůstat nemůže, protože potřebuje chladnější prostředí spíže či lednice.
Nakvašený včelí pyl konzumujte ideálně půl hodinky před jídlem.
Pozor: Včelí pyl perga už procesem kvašení prošel přímo v úlu, takže už ho nemusíte opakovat znovu.
Jak tedy včelí pyl užívat?
Pyl si dopřejte i několikrát ročně a užívejte jej pravidelně po dobu 30 dní. Pokud trpíte na alergie tak začínejte na maličkatých dávkách několika zrníček rouskovaného včelího pylu. Včelí pyl postupně přidávejte, až bude zrníček na jednu až dvě lžičky.
Aby byla prevence co nejúčinnější, měl by být váš imunitní systém se včelím pylem v kontaktu každý den, proto se pokuste na přírodní vakcínu nezapomínat.
Včelí pyl si můžete zamíchat například do medu či jogurtu, nesmíte ho však tepelně upravovat. Dávku včelího pylu můžete zapíjet sklenicí neperlivé vody.