Pro zdravý zažívací systém
Trávicí trakt je soustavou orgánů, kterými prochází přijatá strava. Tyto orgány se podílejí na příjmu, zpracování, rozkládání a vylučování potravy. Trávicí trakt je dlouhý téměř osm metrů a začíná v dutině ústní a končí v řitním otvoru. Dochází v něm ke vstřebávání živin, které se následně dostávají se do krve, tkání a buněk těla.
CO JE SOUČÁSTÍ TRÁVÍCÍHO TRAKTU?
Dutina ústní
Dutina ústní je počátkem trávicí soustavy a skládá se z jazyka, zubů a slinných žláz.
Hltan
Hltan je součástí dýchací a trávicí soustavy a je přechodovou částí mezi dutinou ústní, jícnem a hrtanem. Tvoří ho nosohltan, ústní část hltanu a hrtanová část.
Jícen
Jícen je hladká svalovina o délce 25 až 32 centimetrů a o průměru cca 2,5 centimetrů. Tato svalovina posouvá peristaltickými pohyby potravu do žaludku.
Žaludek
V žaludku probíhá mechanické a chemické trávení za pomoci kyseliny chlorovodíkové a enzymů. Nalézá se pod levou brániční klenbou a jeho objem je 1 až 2 litry.
Tenké střevo
Tenké střevo má délku 3 až 6 metrů a průměr cca 3 centimetry. Vstřebávají se v něm živiny z natrávené potravy.
Tlusté střevo
V tlustém střevě probíhá zahušťování potravy a vstřebávání zbylé vody, soli a vitamínů. Tlusté střevo tvoří slepé střevo, tračník a konečník, jímž vychází stolice z těla ven.
K trávící soustavě jsou připojeny:
- slinné žlázy
- slinivka břišní
- játra
- žlučník
DOBA TRÁVENÍ
Celková doba trávení a průchodu potravy trávicím traktem je proměnlivá a závisí na řadě okolností. Celý žaludeční obsah je vyprázdněn zhruba za 4 až 5 hodin a tenkým střevem prochází 7 až 9 hodin. Průchod tlustým střevem pak trvá cca 30 až 40 hodin.
CHOROBY TRÁVÍCÍ SOUSTAVY
Lidský jedinec může být postižen těmito chorobami trávicí soustavy:
- Apendicitida – zánět slepého střeva
- Cirhóza – vážné poškození jater, např. v důsledku alkoholismu či hepatitidy
- Dyzenterie – střevní infekce způsobující krvavý průjem
- Gastroenteritida – zánět žaludku a střeva doprovázený průjmem a zvracením
- Hepatitida – zánět jater vyvolaný virovou infekcí nebo poruchou imunity
- Kolorektální karcinom – nádorové onemocnění tlustého střeva
- Průjem – řídká stolice, která vzniká nejčastěji po otravě jídla či vypití znečištěné vody
- Syndrom dráždivého tračníku – projevuje se nepravidelnými záchvaty bolestí břicha, průjmem či zácpou
- Trávicí potíže – nastávají po zkonzumování velkého množství potravy nebo rychlém přijímání potravy
- Vředy – poškození sliznice trávicí trubice, která vzniká natrávením kyselou žaludeční šťávou
- Zácpa – bolestivé vyprazdňování tvrdé stolice
- Zhoubná anémie – nedostatečné vstřebávání vitamínu B12 ve střevě
- Žlučové kameny – vznikají z důsledku hromadění cholesterolu a soli ve žlučníku