Mořské řasy
Mořské řasy se označují také jako mořská zelenina. Obsahují zpravidla mnohem více minerálních látek a některých vitamínů než běžná zelenina rostoucí ze země. Řasy mají schopnost eliminovat vliv radioaktivních a chemických látek. Z těla odstraňují těžké kovy, a proto se doporučují i pro očistu organismu.
Přestože je moře znečištěné, i tak ale můžeme mít poměrně velkou jistotu, že mořské řasy pocházejí z čistých vod. Kde je stupeň znečištění vody příliš vysoký, tam řasy jednoduše nerostou. Mají navíc tu výhodu, že na rozdíl od ryb nevstřebávají z vody škodlivé látky.
Proč je vhodné konzumovat mořské řasy, když je naši předkové nejedli, a navíc nepocházejí z naší oblasti? Pravidelný přídavek i menšího množství mořských řas do jídel může být vhodnější než užívat umělé vitamíny.
Mořské řasy je dobré pravidelně zařazovat do přípravy potravy. Jednak ji obohacují, jednak zvýší její stravitelnost a využitelnost. V kuchyni můžeme řasy použít jako koření, přidávají se do polévek, salátů, pomazánek i hlavních chodů.
Podle barev je rozlišujeme na zelené, hnědé a červené. K nejznámějším mořským řasám patří:
- Wakame
- Kombu
- Nori
- Arame
- Agar-agar