Kakao a kakaové boby
Nejjednodušším užitím je příprava kakaa (kakaového nápoje), který vzniká smícháním kakaového prášku, mléka a cukru a přivedením do varu.[2] Kakaový prášek se přidává do různých dalších potravin, zejména do moučníků. Z kakaa se vyrábějí i různé instantní nápoje, u kterých je však nutno si dávat pozor na jejich kvalitu, protože mnohdy obsahují velké množství cukru a jen minimum kakaa.[3] Nejdůležitější pochutinou s obsahem kakaa je čokoláda.
Veškerá čokoláda na světě se vyrábí z kakaových bobů. Nepražené syrové čisté kakao je ta nejčokoládovější čokoláda na světě, prostě pravá čokoláda! Chuť některých hořkých černých čokolád se velmi blíží k chuti nepražených kakaových bobů, jelikož některé hořké čokolády obsahují velmi vysoké procento kakaa. V syrové podobě si kakao zachovává velké množství hodnotných výživných látek a navíc chutná úchvatně.