Lyofilizované ovoce: mrazem sušené plody

Ovoce sušené mrazem

Jiným názvem "lyofilizované" ovoce.
Že to zní to jako jídlo z budoucnosti?

Co je to lyofilizace?

Lyofilizace je proces vysušení a odstranění vody ze suroviny za extrémně nízké teploty a tlaku. Výsledkem je surovina, která je vzhledově velmi podobná té čerstvé, avšak má mnohem nižší hmotnost a dokonale křupavou konzistenci. 

P...

Ovoce sušené mrazem

Jiným názvem "lyofilizované" ovoce.
Že to zní to jako jídlo z budoucnosti?

Co je to lyofilizace?

Lyofilizace je proces vysušení a odstranění vody ze suroviny za extrémně nízké teploty a tlaku. Výsledkem je surovina, která je vzhledově velmi podobná té čerstvé, avšak má mnohem nižší hmotnost a dokonale křupavou konzistenci. 

Proč právě lyofilizované ovoce?

  • zachovává si původní strukturu, barvu, chuť i vůni
  • zachovává si nutriční hodnoty, minerály a vitamíny
  • je bez přidaného cukru
  • je snadno skladovatelné a trvanlivé
  • je RAW, protože nebyla překročena teplota 42 °C
  • je možné ho rehydratovat pomocí vody do původního stavu

Jak ho použít:

  • samostatně jako zdravou a lehkou svačinku
  • jako součást ovesné kaše, müsli nebo granoly
  • na zdobení koláčů či dortů
  • rozemleté na prášek se hodí například k ochucení smoothie nebo na obarvení polev, krémů či zmrzlin
Zobrazit