Kombucha
KOMBUCHA – Zázračná čajová houba
Ještě, než začnete číst následující řádky mějte prosím na paměti, že i když je kombuchový nápoj bez větší nadsázky skutečně elixír zdraví, tak si ho bohužel většina degraduje použitím nekvalitního čaje, který mnohdy nese stopy pesticidů a dalších zdraví škodlivých látek.
Pokud se tedy rozhodnete kombuchu připravovat a být jejím zastáncem jako my, tak silně doporučujeme, abyste si také vybrali kvalitní sypaný čaj. Nápoj má potom znatelně lepší chuť, houba je zdravější a pokud používáte přírodně aromatizované čaje, tak můžete experimentovat s různými příchutěmi, aniž by to, jakkoliv ovlivňovalo zdraví houby.
Kombucha
Číňané, Rusové ale i Japonci údajně připravovali již před dvěma tisíci let nápoj s čajovou houbou. Tradiční čajové národy mají své legendy o kvašeném čaji, a i u nás se pěstovala „čajová houba“, z které se připravoval léčivý nápoj slibující dlouhověkost. Je hned několik mýtů a pověstí, jak kombucha vznikla, ale z odborného hlediska se nabízí pouze jedno vysvětlení.
Kombucha pro své přežití potřebuje cukr a vodu, a to se jen tak nikde v přírodě pospolu v takových podmínkách nevidí. Vysvětlení se dostalo, až když se v horách objevily tůně plné medu stékajícího z úlů horských včel, kde právě na hladině pozoruhodná kultura rostla. Bohužel se na tento zázračný nápoj zapomnělo a dostává se znovu do podvědomí až teď, kdy se lidé zase začínají zajímat o alternativní medicínu a zdravý životní styl. O nápoji z kombuchy už dokonce začínají psát listy jako je the Guardian, the Washington Post a další a do jejího výzkumu zkoumajícího možnosti použití se investují nemalé peníze.
Pozoruhodná symbióza
Co kombucha vlastně je? Kombucha je čajový nápoj, který se do povědomí české společnosti znovu dostal teprve nedávno a je na nadějné cestě stát se trendy zdravým nápojem. Jen pro upřesnění, o kombuše se říká, že je to houba, ale ve skutečnosti se jedná o symbiózu kvasinek a bakterií čili lišejník. Jde o kvašený nápoj z čaje, který obsahuje živou kulturu. Oficiálně je kombuchová kultura označena jako SCOBY.
Kombuchová kultura je houbovitý rosol, který se vytváří na hladině oslazeného čaje a tvarem kopíruje stěny nádoby. V čaji pak přežívá a dochází ke kvašení, při kterém vznikají mnohé hodnotné látky, a nápoj získává jedinečný charakter. Chuť Kombuchy je sladkokyselá a odvíjí se od délky kvašení, druhu zvoleného čaje a vlastnostech kultury. Delší kvašení snižuje obsah cukru a zvyšuje obsah kyselin. Proces trvá obvykle několik dní, nejčastěji týden. Pokud v nápoji necháte kombuchu příliš dlouho, tak si vytvoříte domácí kombuchový ocet.
Jak kombucha pracuje?
Kultura, která se živí nálevem čaje, cukrem a kyslíkem vytváří řadu organických kyselin (včetně mléčné a listové), vitamíny B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E a K, proteiny, ale také alkohol (cca 1 %) a oxid uhličitý. Výsledek tak bývá jemně perlivý a obsahující samozřejmě nejen zmíněné látky, ale i většinu z látek z původního čajového nálevu včetně kofeinu. Dietáři nemusí mít vůbec strach ba naopak, kombucha spotřebuje téměř všechen cukr a přemění ho právě na výše zmíněné zdraví prospěšné kyseliny a vitamíny.
Zázračný nápoj
CO JE TO KOMBUCHA?
Ve své nejjednodušší podstatě je kombucha živý nápoj (obsahující živé mikroorganismy, v případě kombuche se jedná o “dobré” bakterie a kvasinky), který prochází fermentací a díky čaje a cukru vytváří přírodně perlivý, osvěžující nápoj.
Studie dokazují, že kombucha obsahuje bohaté množství zdravých bakterií, kyselin, antioxidantů, vitamínů a minerálů. Ačkoliv kombucha nebyla prokázána jako lék na všechno, jedno je jasné – díky fermentaci chutná skvěle, není plná cukru a my se po ní cítíme skvěle.
Už podle unavujícího výčtu látek je jasné, že Kombucha je zdraví velice prospěšná. Pouze velmi zběžně je nutné se zmínit o blahodárných účincích na hlubší spánek, posílení imunitního systému, uklidnění, zlepšení mozkové činnosti, trávení nebo zlepšení metabolismu. Účinně bojuje proti skleróze, potížím s prostatou, alergiím, revmatu, a především kožním chorobám. Celkově působí jako detoxikační prostředek a antibiotikum. Zdravotní účinky nabývají až takřka neuvěřitelných rozměrů. Například po výbuchu Černobylu vědci zkoumali, proč některým lidem obrovská dávka ozáření nezpůsobila žádné vážné problémy. Většinu těchto šťastlivců spojovala jedna věc, a to pravidelná konzumace Kombuchy.
I takový zázračný lektvar však může mít své negativní účinky. V první řadě se nedoporučuje dětem do tří let, jelikož obsahuje kofein z čaje a malé množství alkoholu cca 0,5 - 1%. Také vyléčení alkoholici by se měli z tohoto důvodu Kombuše vyhnout. Při časté konzumaci nebo během prvních setkání s nápojem se mohou objevit potíže jako nevolnost, střevní obtíže anebo podráždění žaludku a pálení žáhy. To může být způsobeno alergickou reakcí nebo octem, ale také může jít o důsledek pročišťování organismu. Proto pod heslem „všeho s mírou“ se není třeba bát okusit tento nápoj dlouhověkosti a možná z něj učinit pravidelně podávaný elixír prevence proti chorobám. Nikde není napsaný žádný limit nebo omezení, kolik se nápoje může vypít, ale obecně platí, že je ideální pít 2dcl ráno a 2dcl večer.
Zdravá navrstvená houba plující na povrchu čajového nálevu.
Manipulace s kombuchou, při slévání nápoje. Houba nesmí přijít do styku s kovem!
Slévání nápoje kombucha do láhví.
Dle chuti se může do láhví přidat ovoce nebo koření, pro vytvoření dalších originálních příchutí.