Potravinové doplňky pro diabetiky
Podpořit léčbu diabetu pomohou vhodně zvolené stravovací návyky. Při normální hmotnosti pacienta je jídlo rozloženo v průběhu dne podle jeho zvyklostí. Vhodné je podávat jídlo 6x denně. Rozložení jídel do více dávek vede k nižšímu výkyvu glykémie po jídle. Předpokladem jsou dobré znalosti pacienta o obsahu sacharidů v jednotlivých potravinách a glykemickém indexu potravin. Pacient by měl rovněž do svého denního režimu zařadit přiměřenou fyzickou aktivitu.
Dlouhodobě zvýšená glykémie znamená riziko vzniku aterosklerózy. Doporučuje se proto omezit ve stravě živočišné tuky, méně solit, nekouřit. Preferovat zdroje vlákniny (zelenina, luštěniny, cereálie), často zařazovat do jídelníčku ryby a používat kvalitní rostlinné oleje.
Jak má tedy vypadat strava diabetika 2. typu, zejména s nadváhou či obezitou?
- Jíst pravidelně a častěji malé porce vhodného jídla. Poslední jídlo se má podávat nejpozději dvě, ale raději tři hodiny před ulehnutím
- Klást důraz na dostatečné množství bílkovin
- Omezit tuky (především živočišné)
- Přijímat vlákninu, vitamíny a minerální látky
- Dbát na nízký glykemický index u sacharidů