Blog

Křemelina

Křemelina

CO JE KŘEMELINA? Křemelina je 100% přírodní produkt. Jejím zdrojem je sypká sedimentární hornina, která vznikla z planktonu v oceánech nebo sladkovodních jezerech, konkrétně ze zkamenělých pozůstatků schránek jednobuněčných řas rozsivek. Tyto malé organismy tvořící plankton se po tisíciletí ukládaly na dně oceánů i sladkovodních jezer, aby se následně staly přirozenou součástí půdních usazenin. Tento proces se odehrával zhruba v období Jury před 145 až 190 miliony lety. Na Zemi dnes existuje velké množství míst, kde se křemelina těží. Jen z některých sladkovodních nalezišť lze však po následné úpravě křemelinu konzumovat člověkem. Křemelina pochází z mimořádně kvalitního ložiska sladkovodního původu, ze kterého se šetrnými procesy získává její nejčistší možná forma v podobě velice jemného prášku bílé barvy. Křemelina na první pohled vypadá jako jemný prášek. Nicméně pod mikroskopem jsou vidět zbytky jednotlivých schránek rozsivek, které mají válcovitý tvar s ostrými hranami a pórovitým povrchem s velkým množstvím otvorů. Díky tomuto specifickému tvaru schránek rozsivek a jejich tvrdosti má konzumace křemeliny jedinečné účinky na celkové zdraví člověka, hlavně na očistu jeho trávicího ústrojí. Křemelina obsahuje až 90 % přírodního oxidu křemičitého SiO2, který je organickým zdrojem rostlinného křemíku – základního stavebního kamene, jehož doplňování je vysoce žádoucí pro správný vývoj a fungování našeho organismu. Křemelina dále obsahuje 28 základních minerálů a stopových prvků jako například vápník, hořčík, draslík, sodík, zinek, měď, železo, stříbro, molybden, fosfor, chrom a další. Křemelina je speciálně upravená pro konzumaci člověkem nebo zvířaty a zaručuje nejlepší možné působení a vstřebatelnost v lidském těle. JAK KŘEMELINA PŮSOBÍ V ORGANISMU? vyživuje tělo Díky užívání křemeliny se do těla dostane tolik potřebný křemík, který je podle některých vědců jedním z nejdůležitějších prvků pro lidské zdraví. Dále křemelina obsahuje 28 přirozeně se vyskytujících minerálů a stopových prvků, které jsou důležité pro správný vývoj člověka. pohlcuje nečistoty Užívání křemeliny je jedním z nejlepších způsobů pročištění trávicího ústrojí a odstranění toxinů a dalších parazitů ze střev. Křemelina dokáže pročistit trávicí ústrojí díky svým absorbčním vlastnostem a svému tvaru. Pod mikroskopem jsou vidět její ostré hrany, které jsou tak malé, že člověku neublíží, ale dokáží odstranit ze stěn tenkého i tlustého střeva usazené toxiny, viry, plísně, parazity a nežádoucí bakterie. Tyto škodlivé látky jsou pak zachyceny v pórovitém povrchu křemeliny a vyloučeny pomocí střev z těla ven. Tato vlastnost křemeliny umožňuje pročištění trávicího ústrojí člověka a zvyšuje účinnost trávení. čistí organismus  Jak křemelina prochází tenkým a tlustým střevem, miliony ostrých a tvrdých hran křemelinových zrn obrušují stěny střev a zbavují je všech nečistot a usazenin. Výsledkem jsou čistá a zdravější střeva již za několik měsíců.  POZITIVNÍ ÚČINKY UŽÍVÁNÍ KŘEMELINY pomáhá při hubnutí Křemelina pomáhá lidem zhubnout tím, že stimuluje metabolismus, který pak pracuje mnohem výkonněji. Pokud jsou tlusté střevo a trávicí trakt znečištěné, lidé také musí více jíst, aby získali živiny pro své orgány. Křemelina čistí tlusté střevo a trávicí trakt, které díky tomu tráví potravu mnohem efektivněji. Člověk pak při menším příjmu potravy získá stejně množství živin potřebných ke správné činnosti organismu. Díky čistým a správně fungujícím střevům se také všechny škodlivé a nepotřebné látky z těla snáze vyloučí. K optimální výživě našeho organismu při procesu hubnutí pomáhá i zvýšený obsah minerálů a stopových prvků v křemelině. zlepšuje kvalitu a vzhled vlasů, nehtů a pokožky Z křemeliny se do těla vstřebává křemík, který je často nazýván minerálem krásy. V křemelině je křemík obsažen ve formě oxidu křemičitého, který je významnou složkou kolagenu, který má zásadní vliv na kvalitu, pružnost a pevnost vlasů, nehtů a pokožky. Má-li tělo dostatek křemíku, má i dostatek kolagenu. V průběhu stárnutí se množství křemíku v těle zmenšuje, což snižuje schopnost tvorby kolagenu. Výsledkem je zhoršená kvalita a vzhled vlasů, nehtů a pokožky. Díky pravidelnému užívání křemeliny má tělo dostatečný přísun křemíku, který pomáhá udržet naše vlasy, nehty a pokožku krásné a zdravé. Užívání křemeliny může pomoci například v případech zhoršeného stavu pokožky, vypadávání vlasů nebo lámavosti nehtů. zabraňuje procesům stárnutí Křemelina obsahuje velké množství křemíku, který je známý jako jeden z nejvíce účinných minerálů pozitivně ovlivňujících procesy stárnutí. Křemík zesiluje stavbu kostí a zubů a pomáhá udržet klouby, šlachy a chrupavky zdravé a silné. Pozitivně tak působí na celý náš pohybový aparát. Díky zlepšení pružnosti kloubů pomáhá při revmatismu. Křemík je také důležitý při tvorbě kolagenu, který pomáhá udržet zdravé a pružné cévy a má i pozitivní vliv na vzhled a kvalitu pokožky, vlasů a nehtů, kterým dodává pevnost, pružnost a mladistvý vzhled. pomáhá při poraněních Křemík obsažený v křemelině spolu s vápníkem a hořčíkem přispívá ke stavbě pevných kostí a je jedním za základních stavebních kamenů svalových tkání. Pomáhá také udržet naše klouby, šlachy a chrupavky zdravé a silné. Působí tak preventivně proti svalovým, kostním a kloubním poraněním. V případě poranění pomáhá hojení ran, urychluje hojení zlomenin a snižuje zjizvení v místě lomu. Má vysoké protizánětlivé a desinfekční účinky. VNĚJŠÍ POUŽITÍ Křemelina je díky svým vlastnostem vhodná pro vnitřní i vnější použití. Některé možnosti vnějšího použití jsou například: příprava pleťové masky Jednoduše smíchejte křemelinu s vodou v takovém poměru, aby vznikla pasta. Tuto pastu naneste kruhovými pohyby na obličej tak, aby jemně čistila pokožku a obličej byl úplně pokrytý pastou. Nechte působit 2-3 minuty a pak pastu smyjte vodou. Vaše pleť bude čistější a hladší. přísada do zubní pasty Trochu křemeliny přidejte ke své zubní pastě a vyčistěte si zuby kartáčkem obvyklým způsobem. Výsledkem jsou čistější a bělejší zuby a zdravější dásně. přísada do koupele Z křemeliny je možné si udělat očistnou a omlazovací koupel. Přidejte 2-4 odměrky do vany s vodou a nechte působit na vaše tělo aspoň 10 minut. Pro zvýšení účinku můžete přidat 3 lžičky prášku vitamínu C. Pokožka těla se stane čistější, pružnější a pevnější. další použití Křemelinu lze také použít u domácích mazlíčků a hospodářských zvířat na obohacení stravy, zlepšení fyzické kondice, doplnění minerálů a šetrné zbavení parazitů.
Celý článek
Goji - kustovnice čínská a její přínosy pro náš organismus

Goji - kustovnice čínská a její přínosy pro náš organismus

Goji: Zázračná superpotravina zpomalující stárnutí Goji berry, česky kustovnice čínská je superpotravina, která by neměla chybět v žádné domácnosti. O zázračných účincích goji ví v Číně už několik tisíciletí. Pravidelná konzumace goji přispívá k posílení imunity, zlepšení kvality pleti, pomůže nám při hubnutí a říká se, že má dokonce schopnost prodlužovat život! Pojďme se blíže podívat na to, co je goji, jaké jsou její účinky a jak tyto drobné červené plody zařadit do každodenního jídelníčku Goji: Zázračná superpotravina zpomalující stárnutíCo se v článku dozvíte?Co je gojiVyužití a účinky gojiGoji jako superpotravina5 důvodů, proč jíst gojiJak goji zařadit do jídelníčkuCo je goji a odkud se k nám dostalaKustovnice čínská je opadavý keř, jehož plodem jsou červené nebo oranžové bobule obsahující spoustu drobných semínek. A právě bobule goji se po usušení konzumují po celém světě. Goji se k nám dostala z Číny, kde ji začali pěstovat jako první, přesný původ keře ale dosud neznáme. Odborníci předpokládají, že se původně vyskytovala na území od jihovýchodní Evropy až po jihozápadní Asii. V současnosti se goji pěstuje po celém světě. Sazenice kustovnice čínské můžete vysadit dokonce i na zahradě! V našich podmínkách je však pěstování kustovnice náročnější, protože se plodům daří na zejména na slunných místech. Pokud přemýšlíte o vysazení kustovnice, dbejte na péči o ni. Pravidelně keř stříhejte a seřezávejte. Pro pěstování goji je vhodná kyprá a písčitá půda. Goji se v čínské medicíně používá už po staletí.Účinky goji a její využití v čínské medicíněKustovnici čínské se říká rostlina dlouhověkosti. Tento fakt věděli už ve starověké Číně. Blahodárné účinky kustovnice čínské potvrdili léčitelé již několik století nazpátek. V tradiční čínské medicíně se využívaly nejčastěji plody goji – a to jak čerstvé, tak i v sušené podobě. Ojediněle se k léčení používala kůra, kořen a listy. V současnosti je kustovnice součástí nepřeberného množství čínských léčiv, bylinných šťáv nebo třeba vína. Číňané využívají zázračné účinky goji například k léčbě neplodnosti, kašle, únavy a bolesti hlavy nebo břicha. Vědci zjistili, že látky obsažené v goji působí proti nádorovému bujení způsobujícímu u žen rakovinu děložního čípky a prsu, u mužů rakovinu prostaty. Kustovnice zároveň snižuje nežádoucí účinky, které se objevují během chemoterapie a radioterapie. Používá se jako doplněk ke standardní léčbě nádorových onemocnění. Goji jako superpotravinaV prvé řadě si řekneme, co jsou superpotraviny. Mezi superpotraviny řadíme potraviny, které přímo přetékají vitamíny, minerály a dalšími pro náš organismus zázračnými látkami. Konkrétně můžeme zmínit vitamín C, D a E. Superpotraviny se pyšní také tím, že mají antioxidační účinek, tedy že působí proti volným radikálům a zpomalují stárnutí organismu. Do žebříčku superpotravin řadíme hlavně ovoce a zeleninu. Mezi typicky české superpotraviny patří borůvky, maliny nebo vlašské ořechy. Více superpotravin najdete v našem e-shopu. My zabrousíme dál, na východ. Tam totiž nalézáme další ze superpotravin, a tou je právě goji. Naše hlavní hrdinka! Kustovnice příznivými účinky přímo překypuje, své místo v seznamu superpotravin si proto zaslouží právem. Pojďme zmínit 5 důvodu, proč jíst goji. 5 důvodů, proč jíst gojiProč je konzumace kustovnice čínské takovým zázrakem? Opravdu stojí za to jí dát šanci? Objevte 5 důvodů, proč goji jíst: Při pravidelné konzumaci goji budete hbití jako laňka. Kustovnice vám pomůže dostat se do formy a shodit přebytečná kila. Výsledkem bude zdařilejší sportovní výsledek a úbytek na váze. Ano, s goji vám půjde hubnutí jako po másle!Benefitem číslo dva je posílení imunity. Jak už bylo řečeno, goji patří mezi antioxidanty, které jsou nabité vitamíny a minerály. Vaše tělo si tak vytváří obranyschopnost v přechodovém období z léta do zimy, kdy je náchylnější k onemocnění. Při pravidelném zobáním kustovnice vás chřipka a nachlazení nedostanou!Jestli vás trápí pupínky a vyrážky na obličeji, vyzkoušejte goji. Ta totiž zlepšuje kvalitu pleti. Kustovnice pleť vyčistí, hydratuje a zmírňuje stárnutí pokožky. Pokud tedy hledáte elixír mládí, zkuste každý den slupnout pár bobulí goji. Uvidíte, jaké dokáží zázraky!Stres je naším každodenním společníkem. K tomu, aby vás tento prevít nevytočil doběla, zobejte goji. Účinky kustovnice čínské potvrzují, že snižuje krevní tlak a předchází tak infarktu, rakovině nebo srdečnímu onemocnění. Takže se na chviličku zastavte a dopřejte si hrstku goji jako medicínu.Věděli jste, že má kustovnice příznivý účinek na vaše libido? Přesně tak, jedná se o přírodní afrodiziakum. Pravidelnou konzumací goji v sobě rozproudíte smyslnost, která bude mít dopad na všechny oblasti vašeho života, protože vše je se vším propojeno. Takže si v práci dejte na svačinu goji třeba v podobě banánové tyčinky s goji a uvidíte, že večer budete mít energie na rozdávání.Tipy a triky, jak goji konzumovatGoji chutná podobně jako rozinky. Můžete ji konzumovat v sušené variantě, která dodá nasládlou chuť jogurtu nebo ovesné kaši. Honí vás mlsná? Ochutnejte MYX Vitalita, který kromě goji obsahuje i rozinky, semínka a voňavou lékořici. Goji se dá jíst za tepla i za studena. Plody kustovnice výborně absorbují vlhkost, namočte je proto na nějakou dobu do vody, aby změkly a nabobtnaly. Takto připravené skvěle doplní ovocné smoothie, které se dá konzumovat v jakémkoliv ročním období. Na podzim čerstvé nebo lyofilizované plody goji vyluhujte. Lyofilizovaná goji se od sušené odlišuje tím, že v sobě díky šetrnému způsobu sušení ukrývá ještě více vitamínů. Z takto zpracované kustovnice získáte lahodný čaj, kterým posílíte obranyschopnost a viry s bakteriemi nebudou mít absolutně žádnou šanci. Kustovnici jako posilovač imunity lze používat i jako doplněk stravy ve formě tabletek nebo tinktury. Ať už se rozhodnete goji zařadit do jídelníčku v jakékoliv podobě, dávejte pozor na předávkování. Doporučená dávka pro dospělé osoby jsou dvě hrsti bobulí denně. Menší děti by měly konzumovat zhruba polovinu toho, co jejich rodiče. Výsledkem je chutný a zdravý dezert. Dobrou chuť!
Celý článek
Extrakt z olivových listů

Extrakt z olivových listů

Extrakt z olivových listů – nejlepší řešení na krevní tlak? Účinky produktů z olivovníku pod drobnohledem 09. 1. 2022 Stejně jako se olivový olej používá dlouhá léta v kuchyni, hlavně té středomořské, má extrakt z olivových listů stejnou tradici v přírodní medicíně. Olivovník je zkrátka skvělým zdrojem pro celkové wellness člověka. Možná vás ale překvapí, že mnohem lépe lze vytěžit list, než samotný plod. A nejen o tom si povíme v tomto článku. Zpozornět by měl každý, kdo hledá řešení na dosažení normálního krevního tlaku i na další zdravotní potíže. Účinky olivovníku, a především jeho listů jsou známé už po staletí, ale mezi mnoha trendovými doplňky stravy posledních let tak trochu zapadly. Už staří Egypťané měli možnost účinky zkoumat. S olivovníky přicházeli do styku každý den a představoval pro ně tak běžný strom, jako jsou pro nás třeba jabloně. Co Egypťané uváděli v praxi nijak vědeckým léčitelstvím, dokážeme my v současné době přesně pojmenovat. Přesněji řečeno, díky moderní vědě jsme přišli na to, že to nejdůležitější, co nám po zdravotní stránce části olivovníku, tedy hlavně listy dávají, jsou polyfenoly, bioflavonoidy, lutein, rutin a hesperidin. Tyto látky zvyšují účinnost nejdůležitější součásti výtažku z olivových listů - oleuropeinu, který vlastně patří také mezi polyfenoly, ale byla by velká chyba, nezmínit ho samostatně. Olivovník produkuje oleuropein i ve svých plodech, bohužel však v mnohem menší míře a dnešní technologie ho zkrátka lépe dokáží dostat z listů sofistikovanou extrakcí, díky níž vy, jako zákazníci, dostanete ve výsledku velice stabilní, standardizovanou formu této bioaktivní látky. Pojďme tedy zjistit, co vědci zjistili. Následné údaje, prosíme, neberte jako zdravotní tvrzení, ale především jako závěry a citace vědeckých studií, které vám pomohou udělat si o extraktech z olivovníku komplexnější obrázek a uvědomit si, proč se tento doplněk stravy rozhodně vyplatí vyzkoušet. Oficiální zdravotní tvrzení jsou: antioxidant krevní tlak normální hladina cholesterolu v krvi – hladina lipidů normální hladina cukru v krvi  normální činnost gastrointestinálního traktu přirozená obranyschopnost – odolnost normální funkce dýchacího systému vylučování – ledviny – močové cesty Účinky olivového listu na krevní tlak Možná jste slyšeli, jak silně je středomořská strava spojena s poklesem chronických onemocnění, zejména kardiovaskulárních onemocnění. Vitální staříci, sedící na molech a chytající ryby nebo jen tak posedávající před svým skromným domkem – jak typický obraz středomořských vesniček. Tito lidé rozhodně často netrpí problémy s krevním tlakem a jistě byste se o tom přesvědčili i pohledem do jejich lékárničky, kde žádné prášky na krevní tlak nenajdete. Obecný pohled na člověka a skromný úsudek je jedna věc, vědecké zkoumání věc druhá. V malé studii porovnávající extrakt z olivových listů s placebem výzkumníci zjistili, že olivový list snížil krevní tlak, škodlivý LDL cholesterol i celkový cholesterol. Proběhly i podobné studie na zvířatech, které účinky potvrdily a zjistilo se, že extrakty mají schopnost jak prevence, tak i kontroly krevního tlaku. Podle informací, které jsme se z vědeckých studií dočetli, byl pokles krevního tlaku doprovázen snížením tlaku v levé srdeční komoře. To mělo za následek zlepšení průtoku krve do vlastních koronárních cév srdce. Extrakt z olivového listí byl podáván v dávce 500 mg dvakrát denně po dobu osmi týdnů a krevní tlak byl kontrolován každý týden. Oleuropein je antioxidant Ach ano, opět ten oleuropein. O něm si musíme povědět ještě něco víc, a to ve spojení s antioxidačními účinky. Antioxidantem se rozumí taková látka, která dokáže eliminovat volné radikály. Studie z roku 2018 přímo zkoumala antioxidační aktivitu extraktu z olivových listů a její závěr hovoří takto: Extrakt z olivových listů je důležitým zdrojem přírodních antioxidantů; má účinnou antioxidační aktivitu proti různým reaktivním druhům a chrání lidské erytrocyty před oxidačním poškozením. Jiná studie říká, že extrakt z olivových listů brání poškození DNA reaktivními formami kyslíku, což zjednodušeně řečeno, může zabránit rozvoji vzniku rakoviny. Účinky na gastrointestinální trakt Naturopati, kteří se specializují na zdraví střevní mikrobioty, zabývají se propustností střev a zánětem ve střevech, doporučují svým pacientům různá komba rostlinných přípravků, ale téměř v žádném nechybí doplněk s výtažkem z olivovníku. Důvod, proč tomu tak je, objasňují opět některé studie. Ty se v minulých letech zabývaly hlavně antimikrobiálními schopnostmi olivových produktů a tedy i likvidací škodlivých bakterií ve střevech. Jak možná víte, nepříznivá rovnováha mikroflóry v zažívacím systému může způsobit zkázu zdraví. Poruchy trávení, jako je zácpa nebo řídká stolice, nadýmání, plynatost a bolest, stejně jako systémové důsledky prosáknutí střev, jako jsou autoimunitní onemocnění a záněty, to vše lze přičíst nevyvážené střevní mikrobiotě. Někdy tyto stavy lze jenom těžko léčit, protože jsou na vině tzv. biofilmy, za které se škodlivé bakterie a jiné patogeny skrývají. Podle studií dokáže oleuropein a hydroxytyrosol tyto biofilmy eliminovat, pomáhat se tak zbavovat škodlivých bakterií a zároveň modulovat složení střevní mikrobiální flóry stimulací prospěšných bakterií. Některé laboratorní výzkumy ukazují účinek těchto látek i proti herpes virům, ale na jasnější informace a lepší důkazy si ještě nejspíš musíme počkat. Shrnutí informací o produktech z oliv Vědecké důkazy nám ukazují, že olivové extrakty mají významný vliv na krevní tlak, prevenci hned několika onemocnění a mohou působit jako účinné antioxidanty. Člověku tak mohou přispět k celkové vitalitě jako lidem ze Středomoří a oddálit riziko nemocí spojených se stárnutím. Panenský olivový olej, extrakt z olivových listů i další produkty z olivovníku se zkrátka vyplatí mít doma a užívat pravidelně i díky téměř nulovým vedlejším účinkům (vzácná alergická reakce) při dodržení doporučené dávky.  Pokud užíváte nějaké léky na krevní tlak, léky na ředění krve nebo máte cukrovku, poraďte se se svým lékařem, než začnete olivové produkty užívat. Galerie
Celý článek
Arašídové máslo

Arašídové máslo

Arašídové máslo si získalo přízeň jak dětí, tak i dospělých. Kdysi bylo doménou především ve Spojených Státech, nicméně dnes je to oblíbená pochoutka po celém světě. Zejména ve světě sportovních nadšenců, milovníků zdravé stravy nebo vegetariánů je tou pravou svačinou. Arašídové máslo se vyrábí z arašídů, které můžeme znát také pod názvem burské oříšky. Přestože je na trhu spoustu arašídových másel, některé obsahují příliš mnoho cukru a tím spíše slouží jako sladkost než produkt, který by měl mít pozitivní vliv na naše zdraví. A že je opravdu o co se stát se v dnešním článku přesvědčíte.  Něco málo o arašídech Arašídy jsou plody podzemnice olejné. Velmi často jsou v našem podvědomí jako druh oříšků, ale není to pravda. Ve skutečnosti se jedná o luštěninu. Lusky, ve kterých se plody nacházejí, jsou na konci kořenů pod zemí. Od toho se odvíjí i název celé rostliny. Předpokládá se, že pochází z jižní Ameriky, odkud se prostřednictvím španělských průzkumníků rozšířila do zbytku světa. Dnes je to jedno z široce pěstovaných plodin a v Číně je to dokonce dlouho zavedená komerčně pěstovaná plodina. Totéž platí o afrických zemích jako je Nigérie nebo také Spojené státy americké. Arašídy se tak postupně také staly i zdroj živin v rozvojových zemích, protože jejich výživové hodnoty jsou  Nutriční profil arašídů Podobně jako oříšky nabízejí i arašídy širokou škálů vitamínů, minerálů a stopových prvků. V největší míře obsahují arašídy dostatečné množství mononenasycených mastných kyselin (MUFA), zejména kyseliny olejové. MUFA pomáhá snižovat LDL neboli „špatný cholesterol“ a zvyšuje hladinu HDL nebo „dobrého cholesterolu“ v krvi. A je to právě správný poměr tuků, díky kterým se dostávají do popředí nejen arašídová másla, ale jakékoliv jiné druhy oříškových másel. Poměr tuků je velmi podobný jako u olivového oleje. Jak jsme si již řekli, jsou arašídy ve skutečnosti luštěnina a pro luštěniny je typické velké množství bílkovin. Arašídy nejsou vyjímka na 100g obsahují 26g bílkovin. Kromě zdraví prospěšných tuků a bílkovin obsahují arašídy také poměrně velké množství hořčíku, který je důležitý jak pro správnou funkci svalů, srdce, enzymů a k produkci energie.
Celý článek
Maca

Maca

Produkty na lepší sexuální výkonnost. Opravdu fungují? 3.1.2022 Nabídka různých přípravků, jejichž výrobci slibují zázračné účinky na sexuální výkonnost, je skutečně obrovská. Mnohé z těchto produktů ovšem skutečně fungují. Ba co víc, některé dovedou podpořit celkovou vitalitu člověka! Sexuální výkonnost jako problém moderní doby Sexuální výkonnost obvykle s přibývajícím věkem klesá, na čemž se dnes nicméně nemalou měrou podílí i hektický životní styl a nezdravá životospráva. Jenže sex bývá v partnerských vztazích velmi důležitým prvkem. Na intimním zdraví mužů i žen tedy enormně záleží. Pozměnit od základu své návyky bývá ovšem velmi těžké, proto neustále stoupá poptávka po produktech, které nabízejí zázračné výkony v posteli. Společně s tím ovšem vyvstává otázka, zda jsou opravdu účinné. Nutno zmínit, že v této oblasti skutečně existuje řada produktů, jejichž výrobci slibují to, co nemohou splnit. Na druhou stranu mnohé z těchto přípravků opravdu fungují a mají velmi kladný vliv na intimní život. Tak například novinku na trhu Maca Fresh Man, která je určena pro muže, případně Maca Fresh Energy pro obě pohlaví vám můžeme jen a jen doporučit. Jedná se totiž o kvalitní české produkty, jenž obsahují látky skladným vlivem na sexuální výkonnost, intimní život, energii. Navíc působí celkově pozitivně na vitalitu člověka, takže se netýkají pouze problémů v ložnici. Jak vlastně přípravky na lepší sexuální výkonnost pomáhají? Oním „tajemstvím" je především kvalitní a dostatečné složení. Součástí řady přípravků bývají účinné látky, které jsou ryze přírodní. Výše zmíněné produkty Maca Fresh kupříkladu tvoří především přírodní bylinné extrakty, přičemž základem je výtažek z rostliny Maca. Že vám to nic neříká? Pak vězte, že se jedná o tradiční jihoamerickou bylinu, jež roste v Andách. Mezi místními indiány je přitom po staletí využívána jako afrodiziakum. Někdy bývá dokonce nazývána „peruánskou viagrou", což hovoří úplně za vše.
Celý článek

6 tipů, jak lépe zvládat stres⁠

V dnešní době je těžké nenechat se jednou za čas přemoci stresem. Žonglování mezi prací, rodinou a dalšími závazky může být velmi stresující. Pokus si nevyhradíte čas na odpočinek, může trpět vaše duševní a fyzické zdraví.⁠⁠Naučit se zvládat stres vyžaduje praxi:⁠⁠Hýbejte se⁠Cvičit pravidelně, je jedním z nejlepších způsobů, jak uvolnit své tělo a mysl. Navíc vám cvičení zlepší náladu. ⁠⁠Uvolněte své svaly⁠Když jste ve stresu, vaše svaly se napnou. Můžete je pomoci uvolnit sami a osvěžit své tělo: Protahování, dejte si masáž, horká koupel nebo sprcha, dobře se vyspěte.⁠⁠Dechové techniky⁠Zastavení a několik hlubokých nádechů vám může pomoci okamžitě odstranit tlak. Budete překvapeni, jak rychle se budete cítit lépe. Zkuste WIM - HOFOVU metodu.⁠⁠Jezte zdravě⁠Pravidelná, dobře vyvážená strava vám pomůže cítit se obecně lépe. Může také pomoci kontrolovat vaše nálady. ⁠⁠Udělejte si své rituály⁠Ranní rutina, kdy má vše svůj čas a místo, vám může značně pomoci eliminovat stres. Sepište si body, co chcete za den stihnout a udělat, odškrtávejte si je a vyplavte hormon odměny – dopamin.⁠⁠Eliminujte spouštěče stresu⁠Zjistěte, jaké jsou největší příčiny stresu ve vašem životě. Je to vaše práce, vaše dojíždění, škola? Pokud jste schopni identifikovat, co to je, zjistěte, zda jste schopni něco změnit, aby se vám žilo lépe.
Celý článek

OMEGA-3 NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY

Omega-3 mastné kyseliny jsou známé kvůli jejich dobrému vlivu na naše zdraví. V těle působí pozitivně na kardiovaskulární systém, pomáhají při budování svalové hmoty a příznivě ovlivňují naši náladu. Poněvadž si lidské tělo neumí vytvořit omega-3 mastné kyseliny, označují se tyto kyseliny jako „esenciální“, což znamená, že je musíme získat ze své stravy.Pro naše tělo jsou nejdůležitější tyto omega-3 mastné kyseliny: kyselina alfa-linolenová (ALA), kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA).K čemu jsou omega-3 mastné kyseliny dobré?• Omega-3 mastné kyseliny a srdeční chorobyU lidí, kteří pravidelně užívají rybí tuk, byl prokázán nižší výskyt srdečních chorob 3) 4).Rybí tuk je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, které „bojují“ proti srdečním chorobám těmito způsoby:a) Snižují krevní tlakb) Zvyšují hladinu HDL (HDL transportuje nadbytečný cholesterol z periferních tkání dojater)c) Brání vzniku krevních sraženin (zamezují shlukování krevních destiček)d) Snižují hladinu triacylglycerolů• Omega-3 mastné kyseliny a zrakJednou z hlavních složek sítnice je DHA, nachází se ve fotoreceptorech (buňkách, které jsou důležité pro vnímání světla). Nedostatek DHA může způsobit zhoršení zraku 2) proto je důležité jich přijímat dostatek.• Omega-3 mastné kyseliny a depreseNa základě studií 1) byl prokázán nižší výskyt depresí u lidí pravidelně konzumujících omega-3 mastné kyseliny. V boji proti depresím má nejvýznamnější roli EPA.• Omega-3 mastné kyseliny a rakovinaDostatečný příjem omega-3 mastných kyselin snižuje riziko rakoviny tlustého střeva 5) až o 55 %, dále také snižuje riziko rakoviny prostaty a prsu.• Omega-3 mastné kyseliny a spánekJak již bylo zmíněno, omega-3 mastné kyseliny mají pozitivní vliv na naše mentální zdraví, které je důležité pro kvalitní spánek. Nízká hodnota DHA indikuje i nízkou hodnotu melatoninu 6), který napomáhá usínání.• Omega-3 mastné kyseliny a těhotenstvíOmega-3 mastné kyseliny jsou důležité i během těhotenství 7 )8) mohou napomáhat k:a) Vyšší inteligencib) Snížení výskytu ADHD a autismuc) Méně častým problémům s chováním• Omega-3 mastné kyseliny a kosti a kloubyOmega-3 mastné kyseliny zvyšují absorpci vápníku z potravy v tenkém střevě 9) 10), čímž posilují kosti a mohou tak snížit výskyt osteoporózy. Dále napomáhají při léčbě artritidy.• Omega-3 mastné kyseliny a nabírání svalůStudie potvrdily 11), že suplementace omega-3 mastných kyselin (s jídlem, které je bohaté na sacharidy a proteiny) podporuje novotvorbu svalových bílkovin a aktivaci enzymů pro růst svalů.Poměr ve stravě mezi omega-6 a omega-3, a proč je důležitý? Omega-6 mastné kyseliny jsou rovněž esenciální mastné kyseliny, které naše tělo potřebuje pro jeho správné fungování. Jsou důležité pro mozkovou činnost, stimulují růst a obnovu vlasů a jsou potřebné pro růst a vývoj dítěte. Nejlepšími zdroji omega-6 mastných kyselin jsou rostlinné oleje (např. slunečnicový, sójový či sezamový), kterých naše strava často obsahuje až příliš velké množství, což má negativní efekt na naše zdraví. Nadměrná konzumace omega-6 mastných kyselin ohrožuje kardiovaskulární systém a může způsobit zvýšenou inzulínovou rezistenci.Naopak omega-3 mastných kyselin přijímáme méně, než bychom měli. Důvodem je nízká konzumace ryb, které jsou na omega-3 mastné kyseliny bohaté. Důležitý je tedy správný poměr mezi omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami. Doporučený poměr mezi těmito mastnými kyselinami je 4:1 a méně (omega-6: omega-3).Jak udržet balanc mezi omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami?a) Vyhýbat se rostlinným olejům s vysokým obsahem omega-6 mastných kyselin a zpracovaným potravinámb) Jíst potraviny bohaté na omega-3 mastné kyselinyc) Suplementovat omega-3 mastné kyseliny (pokud je potřeba)Kde se vyskytují omega-3 mastné kyseliny?1) ALA: mořské řasy, lněný olej, vlašské ořechy2) EPA a DHA: tučné mořské ryby (losos, treska, sardinka, tuňák), rybí olejeJelikož žijeme ve střední Evropě, naše strava neobsahuje často dostatek potravin, které jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Můžeme je ale nahradit suplementací.Kolik bychom teda měli omega-3 mastných kyselin za den přijímat?Většina zdravotnických organizací doporučuje 12) přijímat minimálně 500 mg/den EPA a DHA. Tato denní dávka je potřebná pro zdraví a správné fungování dospělého jedince.Jaké jsou možnosti suplementace omega-3 mastných kyselin?• Přirozený rybí tuk: Pro tělo dobře absorbovatelný, obsahuje navíc vitamíny A, D. Prodává se buď v tekuté formě nebo v kapsulích.• Zpracovaný rybí tuk: více náchylný k oxidaci, často je v ethylesterové formě,• Olej z krilu (malých mořských korýšů): dobře absorbovatelný, obsahuje nejméně toxických látek• Olej z řas: Rostlinný zdroj omega-3 mastných kyselin (vhodný pro vegetariány a vegany), je ekologickýSuplementace omega-3 mastných kyselin aneb na co bychom si měli dát pozor?• Forma omega-3 mastných kyselin: Existují dvě formy omega-3 mastných kyselin a to TG (triglyceridová) a EE (ethylesterová) forma, které se od sebe liší vstřebatelností v organismu13). TG forma je pro naše tělo přirozená (tělo transportuje DHA a EPA dobuněk právě ve formě triacylglycerolů) a tím pádem i lépe vstřebatelná, podle studují až o 70 %.• Toxické látky a těžké kovy: Je důležité si dát pozor na původ ryb, ze kterých je rybí tuk získáván. Velké ryby a ryby žijící u břehu často v sobě akumulují velké množství toxických látek, které jsou pro naše tělo škodlivé.• Obsah DHA a EPA: Obsah DHA a EPA by měl splňovat minimální denní dávku, která je 500mg/den.• Čerstvost: Omega-3 mastné kyseliny jsou náchylné k oxidaci, proto je důležité zkontrolovat trvanlivost produktu.Něco navícCo jsou omega-3 mastné kyseliny z chemického hlediska?Za mastné kyseliny jsou z chemického hlediska považovány karboxylové kyseliny s délkou 4-26 uhlíků. Nenasycené znamená, že v uhlovodíkovém řetězci je obsažena dvojná vazba. A označení omega vyjadřuje, na jakém uhlíku od konce řetězce se tato dvojná vazba nachází (omega-3 tedy znamená, že se dvojná vazba nachází mezi třetím a čtvrtých uhlíkem od konce řetězce).Naše tělo není schopné si tyto kyseliny samo vyrobit (jsou pro naše tělo esenciální = musíme je přijímat z potravy). Důvodem proč tomu tak je, je neschopnost našeho těla vytvořit dvojnou vazbu za C-9 (tedy devátým uhlíkem uhlovodíkového řetězce).Shrnutí:• Omega-3 mastné kyseliny jsou esenciální látky, které jsou potřebné pro správné fungování organismu.• Nejvíce se omega-3 mastné kyseliny nacházejí v rybách (losos, treska, sardinky) nebo mořských řasách. Jelikož je naše strava často chudá na tyhle potraviny, je důležitá suplemetace omega-3 mastných kyselin.• U suplementů je potřeba si dát pozor na jejich kvalitu a formu.Zdroje:1. Grosso G, Galvano F, Marventano S, Malaguarnera M, Bucolo C, Drago F, et al.Omega-3 fatty acids and depression: scientific evidence and biological mechanisms.Oxid Med Cell Longev [Internet]. 2014/03/18. 2014;2014:313570. Available from:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/247574972. Shindou H, Koso H, Sasaki J, Nakanishi H, Sagara H, Nakagawa KM, et al.Docosahexaenoic acid preserves visual function by maintaining correct discmorphology in retinal photoreceptor cells. J Biol Chem [Internet]. 2017/06/03. 2017Jul 21;292(29):12054–64. Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/285783163. Peter S, Chopra S, Jacob JJ. A fish a day, keeps the cardiologist away! - A review of theeffect of omega-3 fatty acids in the cardiovascular system. Indian J Endocrinol Metab[Internet]. 2013 May;17(3):422–9. Available from:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/238692974. Cazzola R, Russo-Volpe S, Miles EA, Rees D, Banerjee T, Roynette CE, et al. Age- anddose-dependent effects of an eicosapentaenoic acid-rich oil on cardiovascular riskfactors in healthy male subjects. Atherosclerosis. 2007 Jul;193(1):159–67.5. Theodoratou E, McNeill G, Cetnarskyj R, Farrington SM, Tenesa A, Barnetson R, et al.Dietary fatty acids and colorectal cancer: a case-control study. Am J Epidemiol. 2007Jul;166(2):181–95.6. Peuhkuri K, Sihvola N, Korpela R. Dietary factors and fluctuating levels of melatonin.Food Nutr Res [Internet]. 2012/07/20. 2012;56:10.3402/fnr.v56i0.17252. Availablefrom: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/228266937. Helland IB, Smith L, Saarem K, Saugstad OD, Drevon CA. Maternal supplementationwith very-long-chain n-3 fatty acids during pregnancy and lactation augmentschildren’s IQ at 4 years of age. Pediatrics. 2003 Jan;111(1):e39-44.8. Judge MP, Harel O, Lammi-Keefe CJ. Maternal consumption of a docosahexaenoicacid-containing functional food during pregnancy: benefit for infant performance onproblem-solving but not on recognition memory tasks at age 9 mo. Am J Clin Nutr.2007 Jun;85(6):1572–7.9. BRUSCH CA, JOHNSON ET. A new dietary regimen for arthritis: value of cod liver oil ona fasting stomach. J Natl Med Assoc. 1959 Jul;51(4):266–70 passim.10. Kruger MC, Horrobin DF. Calcium metabolism, osteoporosis and essential fatty acids:a review. Prog Lipid Res. 1997 Sep;36(2–3):131–51.11. Rossato LT, Schoenfeld BJ, de Oliveira EP. Is there sufficient evidence to supplementomega-3 fatty acids to increase muscle mass and strength in young and older adults?Clin Nutr [Internet]. 2020;39(1):23–32. Available from:http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S026156141930002012. Opinion S. Scientific Opinion on the Tolerable Upper Intake Level of eicosapentaenoicacid ( EPA ), docosahexaenoic acid ( DHA ) and docosapentaenoic acid. 2012;10(7):1–48.13. Neubronner J, Schuchardt JP, Kressel G, Merkel M, von Schacky C, Hahn A. Enhancedincrease of omega-3 index in response to long-term n-3 fatty acid supplementationfrom triacylglycerides versus ethyl esters. Eur J Clin Nutr. 2011 Feb;65(2):247–54.
Celý článek

Shatavari – omlazující elixír pro ženy

Asparagus racemosus česky chřest hroznovitý, v sanskrtu shatavari, je keřovitá rostlina s výskytem převážně v Nepálu, Indii a Srí Lance. V ájurvédě je tato rostlina označována jako „královna bylin” s přívlastkem “ta, která má sto manželů”.  Pozná se podle malých listů podobným jehličkám a malých černo-fialových bobulí. V létě kvete malými bílými květy. Používanou části jsou její kořeny, které jsou podobné indickému ženšenu neboli ashwagandě.  Shatavari - nejúčinnější ájurvédská bylina pro vitalitu žen Svůj název získala především díky vysokému obsahu fytoestrogenů, které mají omlazující a posilující účinky na činnost ženského reprodukčního systému. Působí jako rasájana pro omlazení a vitalitu ženského organismu. Upravuje hormonální rovnováhu a harmonizuje funkci ženských orgánů. Posiluje plodnost a podporuje tvorbu mateřského mléka. Pomáhá regulovat menstruační cyklus a přispívá ke klidnému průběhu menstruace. Poskytuje duševní pohodu v přechodném období klimakteria a optimalizuje psychický stav. Používá se při výtocích, kandidóze a neplodnosti. Působí jako posilující a regenerační tonikum při onkologických nálezech a chemoterapii. Posiluje imunitní systém a životní funkce celého organismu. Pomáhá při průjmu, překyselení, žaludečních vředech a střevních potížích, zvlhčuje sliznici při zapáleném hrdle a snižuje horečku. Shatavari v systému ájurvédské medicíny Podle ájurvédy má však pozitivní vliv i na mužský reprodukční systém. Napomáhá potenci a blahodárně působí na urologický systém. Působí jako účinné afrodiziakum. V kombinaci s ashwagandhou a guduchi zvyšuje tzv. „ódžas” – jádro vitality a esence imunitního systému.  Z pohledu ájurvédského konceptu šesti chutí, obsahuje shatavari celkem dvě chutě ze šesti. Jedná se o chuť hořkou a sladkou, a proto se často používá na odstranění nahromaděné pitty a váta dóši, kterou tiší a vrací do rovnováhy. Naopak zvyšuje kapha dóšu. Shatavari je výbornou rasájanou pro pittu a reprodukční soustavu ženy. Vyživuje a čistí krev. Jeho povaha je sattvická, napomáhá lásce a oddanosti. Shatavari lze připravovat v podobě mléčného odvaru s ghí, medem a pepřem či v podobě čaje.
Celý článek

ACAI BERRY

Acai Berry jsou ceněnou superpotravinou bohatou na silné přirozené antioxidanty. Ty v těle přispívají proti nežádoucím volným radikálům. Z toho plyne celá řada pozitivních účinků na lidský organismus při pravidelném užívání kvalitního doplňku stravy s výtažky právě z této rostliny. Co všechno Acai Berry nabízí a jaké je správné dávkování? CO JE TO ACAI BERRY? Jedná se o ovocné plody, které pochází ze speciálního druhu palmy rostoucí v oblasti Amazonie. Tyto malé černé bobulky se však špatně převáží, takže v čerstvém stavu je u nás neseženete. Vyrábí se z nich doplňky stravy, šťávy a nejrůznější přípravky. Díky svým pozitivním efektům na lidský organismus si bobule vysloužily mnoho přezdívek, jako například ovoce bohů, fialové zlato nebo perla Amazonky. Patří tak mezi klenoty Jižní Ameriky. POZITIVNÍ VLIV ACAI BERRY NA LIDSKÝ ORGANISMUS Plody Acai Berry se právem řadí mezi superpotraviny, protože obsahují celou řadu prospěšných látek. Většina z nich funguje jako přírodní antioxidant. Obsažené látky v plodech jsou vitamíny skupiny B, vitamín C, hořčík, vápník, zinek, železo, vláknina, omega mastné kyseliny 3, 6 a 9 a další. Zároveň se jedná o jeden z nejvíce výživných druhů ovoce.  MEZI BENEFITY ACAI BERRY PATŘÍ Přispívá k udržení normální funkce imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu a po něm Přispívá k normálnímu trávení Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání Podpora mozkové činnosti Přispívá k regeneraci po fyzickém výkonu Přispívá k normální činnosti nervové soustavy Přispívá k normální psychické činnosti   JAKÉ JE VHODNÉ DÁVKOVÁNÍ ACAI BERRY Preventivní užívání – 2 kapsle 1x denně Pro silnější účinek – až 4 kapsle 1x denně   Vždy je důležité kapsle důkladně zapít vodou. Aby byly pozitivní účinky co možná nejlepší, je potřeba dodržovat pravidelnost a užívat ideálně každý den. Myslete však na to, že jde jen o doplněk stravy, který nenahrazuje vyvážený a pestrý jídelníček, ale slouží pouze jako bonus navíc pro doplnění některých důležitých látek.
Celý článek

Resveratrol . polyfenoly

RESVERATROL 16.2.2021 Resveratrol patří do skupiny látek zvaných polyfenoly. Bývá označován za nejsilnější přírodní antioxidant. Jaký má tato látka příznivý efekt na lidský organismus? Jak jej správně užívat a jaké je jeho denní doporučené množství? To zjistíte právě zde. PROČ RESVERATROL UŽÍVAT? Pozitivními přínosy resveratrolu se zaobírala celá řada odborných studií. Některé jeho pozitivní vliv na zdraví potvrdily, nicméně se na další seriózní výsledky zatím čeká. Ostatně látka je to novodobá, objevena byla teprve na přelomu 90. let. Vyskytuje se však přirozeně v celé řadě potravin. Najdeme jej například v čekance, česneku, mrkvi, petrželi, cibuli, ale také v čajovníku zeleném, vinné révě (červené i modré odrůdy) či podzemnici olejné. JAKÝ MÁ TATO LÁTKA PŘÍZNIVÝ EFEKT Právě antioxidační vlastnosti jsou v působnosti resveratrolu klíčové. Jeho užíváním dochází k omezení aktivity kyslíkových radikálů. Hovoří se tak o jeho vlivu na oddálení stárnutí. Resveratrol má také příznivý vliv na normální činnost kardiovaskulárního systému.   JAKÝM ZPŮSOBEM SE RESVERATROL UŽÍVÁ Vzhledem k tomu, že se přirozená koncentrace této látky v rostlinách pohybuje v rozmezí 2 až 15 mg.kg-1, je vhodné užívat resveratrol v tabletách. Je současně nutné vědět, že existují dvě formy resveratrolu, které se nazývají „cis“ a „trans“. Forma zvaná „trans“ je biologicky aktivnější, a tedy lépe vstřebatelná. Váš přípravek by měl proto vždy obsahovat právě tuto podobu resveratrolu. Právě 98% Trans-Resveratrolu najdete v přípravku Golden Nature Resveratrol. Právě tento typ resveratrolu je pro lidský organismus dostupnější a daleko lépe se vstřebává. Užívá se doporučená denní dávka 1 až 2 kapsle jednou denně. Vždy přípravek zapijeme dostatečným množstvím tekutiny. Doporučenou denní dávku nepřekračujeme. Přípravek není vhodné kombinovat s alkoholem. Doplněk stravy lze užívat dlouhodobě.
Celý článek