Blog

Arašídové máslo

Arašídové máslo

Arašídové máslo si získalo přízeň jak dětí, tak i dospělých. Kdysi bylo doménou především ve Spojených Státech, nicméně dnes je to oblíbená pochoutka po celém světě. Zejména ve světě sportovních nadšenců, milovníků zdravé stravy nebo vegetariánů je tou pravou svačinou. Arašídové máslo se vyrábí z arašídů, které můžeme znát také pod názvem burské oříšky. Přestože je na trhu spoustu arašídových másel, některé obsahují příliš mnoho cukru a tím spíše slouží jako sladkost než produkt, který by měl mít pozitivní vliv na naše zdraví. A že je opravdu o co se stát se v dnešním článku přesvědčíte.  Něco málo o arašídech Arašídy jsou plody podzemnice olejné. Velmi často jsou v našem podvědomí jako druh oříšků, ale není to pravda. Ve skutečnosti se jedná o luštěninu. Lusky, ve kterých se plody nacházejí, jsou na konci kořenů pod zemí. Od toho se odvíjí i název celé rostliny. Předpokládá se, že pochází z jižní Ameriky, odkud se prostřednictvím španělských průzkumníků rozšířila do zbytku světa. Dnes je to jedno z široce pěstovaných plodin a v Číně je to dokonce dlouho zavedená komerčně pěstovaná plodina. Totéž platí o afrických zemích jako je Nigérie nebo také Spojené státy americké. Arašídy se tak postupně také staly i zdroj živin v rozvojových zemích, protože jejich výživové hodnoty jsou  Nutriční profil arašídů Podobně jako oříšky nabízejí i arašídy širokou škálů vitamínů, minerálů a stopových prvků. V největší míře obsahují arašídy dostatečné množství mononenasycených mastných kyselin (MUFA), zejména kyseliny olejové. MUFA pomáhá snižovat LDL neboli „špatný cholesterol“ a zvyšuje hladinu HDL nebo „dobrého cholesterolu“ v krvi. A je to právě správný poměr tuků, díky kterým se dostávají do popředí nejen arašídová másla, ale jakékoliv jiné druhy oříškových másel. Poměr tuků je velmi podobný jako u olivového oleje. Jak jsme si již řekli, jsou arašídy ve skutečnosti luštěnina a pro luštěniny je typické velké množství bílkovin. Arašídy nejsou vyjímka na 100g obsahují 26g bílkovin. Kromě zdraví prospěšných tuků a bílkovin obsahují arašídy také poměrně velké množství hořčíku, který je důležitý jak pro správnou funkci svalů, srdce, enzymů a k produkci energie.
Celý článek
Maca

Maca

Produkty na lepší sexuální výkonnost. Opravdu fungují? 3.1.2022 Nabídka různých přípravků, jejichž výrobci slibují zázračné účinky na sexuální výkonnost, je skutečně obrovská. Mnohé z těchto produktů ovšem skutečně fungují. Ba co víc, některé dovedou podpořit celkovou vitalitu člověka! Sexuální výkonnost jako problém moderní doby Sexuální výkonnost obvykle s přibývajícím věkem klesá, na čemž se dnes nicméně nemalou měrou podílí i hektický životní styl a nezdravá životospráva. Jenže sex bývá v partnerských vztazích velmi důležitým prvkem. Na intimním zdraví mužů i žen tedy enormně záleží. Pozměnit od základu své návyky bývá ovšem velmi těžké, proto neustále stoupá poptávka po produktech, které nabízejí zázračné výkony v posteli. Společně s tím ovšem vyvstává otázka, zda jsou opravdu účinné. Nutno zmínit, že v této oblasti skutečně existuje řada produktů, jejichž výrobci slibují to, co nemohou splnit. Na druhou stranu mnohé z těchto přípravků opravdu fungují a mají velmi kladný vliv na intimní život. Tak například novinku na trhu Maca Fresh Man, která je určena pro muže, případně Maca Fresh Energy pro obě pohlaví vám můžeme jen a jen doporučit. Jedná se totiž o kvalitní české produkty, jenž obsahují látky skladným vlivem na sexuální výkonnost, intimní život, energii. Navíc působí celkově pozitivně na vitalitu člověka, takže se netýkají pouze problémů v ložnici. Jak vlastně přípravky na lepší sexuální výkonnost pomáhají? Oním „tajemstvím" je především kvalitní a dostatečné složení. Součástí řady přípravků bývají účinné látky, které jsou ryze přírodní. Výše zmíněné produkty Maca Fresh kupříkladu tvoří především přírodní bylinné extrakty, přičemž základem je výtažek z rostliny Maca. Že vám to nic neříká? Pak vězte, že se jedná o tradiční jihoamerickou bylinu, jež roste v Andách. Mezi místními indiány je přitom po staletí využívána jako afrodiziakum. Někdy bývá dokonce nazývána „peruánskou viagrou", což hovoří úplně za vše.
Celý článek

6 tipů, jak lépe zvládat stres⁠

V dnešní době je těžké nenechat se jednou za čas přemoci stresem. Žonglování mezi prací, rodinou a dalšími závazky může být velmi stresující. Pokus si nevyhradíte čas na odpočinek, může trpět vaše duševní a fyzické zdraví.⁠⁠Naučit se zvládat stres vyžaduje praxi:⁠⁠Hýbejte se⁠Cvičit pravidelně, je jedním z nejlepších způsobů, jak uvolnit své tělo a mysl. Navíc vám cvičení zlepší náladu. ⁠⁠Uvolněte své svaly⁠Když jste ve stresu, vaše svaly se napnou. Můžete je pomoci uvolnit sami a osvěžit své tělo: Protahování, dejte si masáž, horká koupel nebo sprcha, dobře se vyspěte.⁠⁠Dechové techniky⁠Zastavení a několik hlubokých nádechů vám může pomoci okamžitě odstranit tlak. Budete překvapeni, jak rychle se budete cítit lépe. Zkuste WIM - HOFOVU metodu.⁠⁠Jezte zdravě⁠Pravidelná, dobře vyvážená strava vám pomůže cítit se obecně lépe. Může také pomoci kontrolovat vaše nálady. ⁠⁠Udělejte si své rituály⁠Ranní rutina, kdy má vše svůj čas a místo, vám může značně pomoci eliminovat stres. Sepište si body, co chcete za den stihnout a udělat, odškrtávejte si je a vyplavte hormon odměny – dopamin.⁠⁠Eliminujte spouštěče stresu⁠Zjistěte, jaké jsou největší příčiny stresu ve vašem životě. Je to vaše práce, vaše dojíždění, škola? Pokud jste schopni identifikovat, co to je, zjistěte, zda jste schopni něco změnit, aby se vám žilo lépe.
Celý článek

OMEGA-3 NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY

Omega-3 mastné kyseliny jsou známé kvůli jejich dobrému vlivu na naše zdraví. V těle působí pozitivně na kardiovaskulární systém, pomáhají při budování svalové hmoty a příznivě ovlivňují naši náladu. Poněvadž si lidské tělo neumí vytvořit omega-3 mastné kyseliny, označují se tyto kyseliny jako „esenciální“, což znamená, že je musíme získat ze své stravy.Pro naše tělo jsou nejdůležitější tyto omega-3 mastné kyseliny: kyselina alfa-linolenová (ALA), kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA).K čemu jsou omega-3 mastné kyseliny dobré?• Omega-3 mastné kyseliny a srdeční chorobyU lidí, kteří pravidelně užívají rybí tuk, byl prokázán nižší výskyt srdečních chorob 3) 4).Rybí tuk je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, které „bojují“ proti srdečním chorobám těmito způsoby:a) Snižují krevní tlakb) Zvyšují hladinu HDL (HDL transportuje nadbytečný cholesterol z periferních tkání dojater)c) Brání vzniku krevních sraženin (zamezují shlukování krevních destiček)d) Snižují hladinu triacylglycerolů• Omega-3 mastné kyseliny a zrakJednou z hlavních složek sítnice je DHA, nachází se ve fotoreceptorech (buňkách, které jsou důležité pro vnímání světla). Nedostatek DHA může způsobit zhoršení zraku 2) proto je důležité jich přijímat dostatek.• Omega-3 mastné kyseliny a depreseNa základě studií 1) byl prokázán nižší výskyt depresí u lidí pravidelně konzumujících omega-3 mastné kyseliny. V boji proti depresím má nejvýznamnější roli EPA.• Omega-3 mastné kyseliny a rakovinaDostatečný příjem omega-3 mastných kyselin snižuje riziko rakoviny tlustého střeva 5) až o 55 %, dále také snižuje riziko rakoviny prostaty a prsu.• Omega-3 mastné kyseliny a spánekJak již bylo zmíněno, omega-3 mastné kyseliny mají pozitivní vliv na naše mentální zdraví, které je důležité pro kvalitní spánek. Nízká hodnota DHA indikuje i nízkou hodnotu melatoninu 6), který napomáhá usínání.• Omega-3 mastné kyseliny a těhotenstvíOmega-3 mastné kyseliny jsou důležité i během těhotenství 7 )8) mohou napomáhat k:a) Vyšší inteligencib) Snížení výskytu ADHD a autismuc) Méně častým problémům s chováním• Omega-3 mastné kyseliny a kosti a kloubyOmega-3 mastné kyseliny zvyšují absorpci vápníku z potravy v tenkém střevě 9) 10), čímž posilují kosti a mohou tak snížit výskyt osteoporózy. Dále napomáhají při léčbě artritidy.• Omega-3 mastné kyseliny a nabírání svalůStudie potvrdily 11), že suplementace omega-3 mastných kyselin (s jídlem, které je bohaté na sacharidy a proteiny) podporuje novotvorbu svalových bílkovin a aktivaci enzymů pro růst svalů.Poměr ve stravě mezi omega-6 a omega-3, a proč je důležitý? Omega-6 mastné kyseliny jsou rovněž esenciální mastné kyseliny, které naše tělo potřebuje pro jeho správné fungování. Jsou důležité pro mozkovou činnost, stimulují růst a obnovu vlasů a jsou potřebné pro růst a vývoj dítěte. Nejlepšími zdroji omega-6 mastných kyselin jsou rostlinné oleje (např. slunečnicový, sójový či sezamový), kterých naše strava často obsahuje až příliš velké množství, což má negativní efekt na naše zdraví. Nadměrná konzumace omega-6 mastných kyselin ohrožuje kardiovaskulární systém a může způsobit zvýšenou inzulínovou rezistenci.Naopak omega-3 mastných kyselin přijímáme méně, než bychom měli. Důvodem je nízká konzumace ryb, které jsou na omega-3 mastné kyseliny bohaté. Důležitý je tedy správný poměr mezi omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami. Doporučený poměr mezi těmito mastnými kyselinami je 4:1 a méně (omega-6: omega-3).Jak udržet balanc mezi omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami?a) Vyhýbat se rostlinným olejům s vysokým obsahem omega-6 mastných kyselin a zpracovaným potravinámb) Jíst potraviny bohaté na omega-3 mastné kyselinyc) Suplementovat omega-3 mastné kyseliny (pokud je potřeba)Kde se vyskytují omega-3 mastné kyseliny?1) ALA: mořské řasy, lněný olej, vlašské ořechy2) EPA a DHA: tučné mořské ryby (losos, treska, sardinka, tuňák), rybí olejeJelikož žijeme ve střední Evropě, naše strava neobsahuje často dostatek potravin, které jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Můžeme je ale nahradit suplementací.Kolik bychom teda měli omega-3 mastných kyselin za den přijímat?Většina zdravotnických organizací doporučuje 12) přijímat minimálně 500 mg/den EPA a DHA. Tato denní dávka je potřebná pro zdraví a správné fungování dospělého jedince.Jaké jsou možnosti suplementace omega-3 mastných kyselin?• Přirozený rybí tuk: Pro tělo dobře absorbovatelný, obsahuje navíc vitamíny A, D. Prodává se buď v tekuté formě nebo v kapsulích.• Zpracovaný rybí tuk: více náchylný k oxidaci, často je v ethylesterové formě,• Olej z krilu (malých mořských korýšů): dobře absorbovatelný, obsahuje nejméně toxických látek• Olej z řas: Rostlinný zdroj omega-3 mastných kyselin (vhodný pro vegetariány a vegany), je ekologickýSuplementace omega-3 mastných kyselin aneb na co bychom si měli dát pozor?• Forma omega-3 mastných kyselin: Existují dvě formy omega-3 mastných kyselin a to TG (triglyceridová) a EE (ethylesterová) forma, které se od sebe liší vstřebatelností v organismu13). TG forma je pro naše tělo přirozená (tělo transportuje DHA a EPA dobuněk právě ve formě triacylglycerolů) a tím pádem i lépe vstřebatelná, podle studují až o 70 %.• Toxické látky a těžké kovy: Je důležité si dát pozor na původ ryb, ze kterých je rybí tuk získáván. Velké ryby a ryby žijící u břehu často v sobě akumulují velké množství toxických látek, které jsou pro naše tělo škodlivé.• Obsah DHA a EPA: Obsah DHA a EPA by měl splňovat minimální denní dávku, která je 500mg/den.• Čerstvost: Omega-3 mastné kyseliny jsou náchylné k oxidaci, proto je důležité zkontrolovat trvanlivost produktu.Něco navícCo jsou omega-3 mastné kyseliny z chemického hlediska?Za mastné kyseliny jsou z chemického hlediska považovány karboxylové kyseliny s délkou 4-26 uhlíků. Nenasycené znamená, že v uhlovodíkovém řetězci je obsažena dvojná vazba. A označení omega vyjadřuje, na jakém uhlíku od konce řetězce se tato dvojná vazba nachází (omega-3 tedy znamená, že se dvojná vazba nachází mezi třetím a čtvrtých uhlíkem od konce řetězce).Naše tělo není schopné si tyto kyseliny samo vyrobit (jsou pro naše tělo esenciální = musíme je přijímat z potravy). Důvodem proč tomu tak je, je neschopnost našeho těla vytvořit dvojnou vazbu za C-9 (tedy devátým uhlíkem uhlovodíkového řetězce).Shrnutí:• Omega-3 mastné kyseliny jsou esenciální látky, které jsou potřebné pro správné fungování organismu.• Nejvíce se omega-3 mastné kyseliny nacházejí v rybách (losos, treska, sardinky) nebo mořských řasách. Jelikož je naše strava často chudá na tyhle potraviny, je důležitá suplemetace omega-3 mastných kyselin.• U suplementů je potřeba si dát pozor na jejich kvalitu a formu.Zdroje:1. Grosso G, Galvano F, Marventano S, Malaguarnera M, Bucolo C, Drago F, et al.Omega-3 fatty acids and depression: scientific evidence and biological mechanisms.Oxid Med Cell Longev [Internet]. 2014/03/18. 2014;2014:313570. Available from:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/247574972. Shindou H, Koso H, Sasaki J, Nakanishi H, Sagara H, Nakagawa KM, et al.Docosahexaenoic acid preserves visual function by maintaining correct discmorphology in retinal photoreceptor cells. J Biol Chem [Internet]. 2017/06/03. 2017Jul 21;292(29):12054–64. Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/285783163. Peter S, Chopra S, Jacob JJ. A fish a day, keeps the cardiologist away! - A review of theeffect of omega-3 fatty acids in the cardiovascular system. Indian J Endocrinol Metab[Internet]. 2013 May;17(3):422–9. Available from:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/238692974. Cazzola R, Russo-Volpe S, Miles EA, Rees D, Banerjee T, Roynette CE, et al. Age- anddose-dependent effects of an eicosapentaenoic acid-rich oil on cardiovascular riskfactors in healthy male subjects. Atherosclerosis. 2007 Jul;193(1):159–67.5. Theodoratou E, McNeill G, Cetnarskyj R, Farrington SM, Tenesa A, Barnetson R, et al.Dietary fatty acids and colorectal cancer: a case-control study. Am J Epidemiol. 2007Jul;166(2):181–95.6. Peuhkuri K, Sihvola N, Korpela R. Dietary factors and fluctuating levels of melatonin.Food Nutr Res [Internet]. 2012/07/20. 2012;56:10.3402/fnr.v56i0.17252. Availablefrom: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/228266937. Helland IB, Smith L, Saarem K, Saugstad OD, Drevon CA. Maternal supplementationwith very-long-chain n-3 fatty acids during pregnancy and lactation augmentschildren’s IQ at 4 years of age. Pediatrics. 2003 Jan;111(1):e39-44.8. Judge MP, Harel O, Lammi-Keefe CJ. Maternal consumption of a docosahexaenoicacid-containing functional food during pregnancy: benefit for infant performance onproblem-solving but not on recognition memory tasks at age 9 mo. Am J Clin Nutr.2007 Jun;85(6):1572–7.9. BRUSCH CA, JOHNSON ET. A new dietary regimen for arthritis: value of cod liver oil ona fasting stomach. J Natl Med Assoc. 1959 Jul;51(4):266–70 passim.10. Kruger MC, Horrobin DF. Calcium metabolism, osteoporosis and essential fatty acids:a review. Prog Lipid Res. 1997 Sep;36(2–3):131–51.11. Rossato LT, Schoenfeld BJ, de Oliveira EP. Is there sufficient evidence to supplementomega-3 fatty acids to increase muscle mass and strength in young and older adults?Clin Nutr [Internet]. 2020;39(1):23–32. Available from:http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S026156141930002012. Opinion S. Scientific Opinion on the Tolerable Upper Intake Level of eicosapentaenoicacid ( EPA ), docosahexaenoic acid ( DHA ) and docosapentaenoic acid. 2012;10(7):1–48.13. Neubronner J, Schuchardt JP, Kressel G, Merkel M, von Schacky C, Hahn A. Enhancedincrease of omega-3 index in response to long-term n-3 fatty acid supplementationfrom triacylglycerides versus ethyl esters. Eur J Clin Nutr. 2011 Feb;65(2):247–54.
Celý článek

Shatavari – omlazující elixír pro ženy

Asparagus racemosus česky chřest hroznovitý, v sanskrtu shatavari, je keřovitá rostlina s výskytem převážně v Nepálu, Indii a Srí Lance. V ájurvédě je tato rostlina označována jako „královna bylin” s přívlastkem “ta, která má sto manželů”.  Pozná se podle malých listů podobným jehličkám a malých černo-fialových bobulí. V létě kvete malými bílými květy. Používanou části jsou její kořeny, které jsou podobné indickému ženšenu neboli ashwagandě.  Shatavari - nejúčinnější ájurvédská bylina pro vitalitu žen Svůj název získala především díky vysokému obsahu fytoestrogenů, které mají omlazující a posilující účinky na činnost ženského reprodukčního systému. Působí jako rasájana pro omlazení a vitalitu ženského organismu. Upravuje hormonální rovnováhu a harmonizuje funkci ženských orgánů. Posiluje plodnost a podporuje tvorbu mateřského mléka. Pomáhá regulovat menstruační cyklus a přispívá ke klidnému průběhu menstruace. Poskytuje duševní pohodu v přechodném období klimakteria a optimalizuje psychický stav. Používá se při výtocích, kandidóze a neplodnosti. Působí jako posilující a regenerační tonikum při onkologických nálezech a chemoterapii. Posiluje imunitní systém a životní funkce celého organismu. Pomáhá při průjmu, překyselení, žaludečních vředech a střevních potížích, zvlhčuje sliznici při zapáleném hrdle a snižuje horečku. Shatavari v systému ájurvédské medicíny Podle ájurvédy má však pozitivní vliv i na mužský reprodukční systém. Napomáhá potenci a blahodárně působí na urologický systém. Působí jako účinné afrodiziakum. V kombinaci s ashwagandhou a guduchi zvyšuje tzv. „ódžas” – jádro vitality a esence imunitního systému.  Z pohledu ájurvédského konceptu šesti chutí, obsahuje shatavari celkem dvě chutě ze šesti. Jedná se o chuť hořkou a sladkou, a proto se často používá na odstranění nahromaděné pitty a váta dóši, kterou tiší a vrací do rovnováhy. Naopak zvyšuje kapha dóšu. Shatavari je výbornou rasájanou pro pittu a reprodukční soustavu ženy. Vyživuje a čistí krev. Jeho povaha je sattvická, napomáhá lásce a oddanosti. Shatavari lze připravovat v podobě mléčného odvaru s ghí, medem a pepřem či v podobě čaje.
Celý článek

ACAI BERRY

Acai Berry jsou ceněnou superpotravinou bohatou na silné přirozené antioxidanty. Ty v těle přispívají proti nežádoucím volným radikálům. Z toho plyne celá řada pozitivních účinků na lidský organismus při pravidelném užívání kvalitního doplňku stravy s výtažky právě z této rostliny. Co všechno Acai Berry nabízí a jaké je správné dávkování? CO JE TO ACAI BERRY? Jedná se o ovocné plody, které pochází ze speciálního druhu palmy rostoucí v oblasti Amazonie. Tyto malé černé bobulky se však špatně převáží, takže v čerstvém stavu je u nás neseženete. Vyrábí se z nich doplňky stravy, šťávy a nejrůznější přípravky. Díky svým pozitivním efektům na lidský organismus si bobule vysloužily mnoho přezdívek, jako například ovoce bohů, fialové zlato nebo perla Amazonky. Patří tak mezi klenoty Jižní Ameriky. POZITIVNÍ VLIV ACAI BERRY NA LIDSKÝ ORGANISMUS Plody Acai Berry se právem řadí mezi superpotraviny, protože obsahují celou řadu prospěšných látek. Většina z nich funguje jako přírodní antioxidant. Obsažené látky v plodech jsou vitamíny skupiny B, vitamín C, hořčík, vápník, zinek, železo, vláknina, omega mastné kyseliny 3, 6 a 9 a další. Zároveň se jedná o jeden z nejvíce výživných druhů ovoce.  MEZI BENEFITY ACAI BERRY PATŘÍ Přispívá k udržení normální funkce imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu a po něm Přispívá k normálnímu trávení Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání Podpora mozkové činnosti Přispívá k regeneraci po fyzickém výkonu Přispívá k normální činnosti nervové soustavy Přispívá k normální psychické činnosti   JAKÉ JE VHODNÉ DÁVKOVÁNÍ ACAI BERRY Preventivní užívání – 2 kapsle 1x denně Pro silnější účinek – až 4 kapsle 1x denně   Vždy je důležité kapsle důkladně zapít vodou. Aby byly pozitivní účinky co možná nejlepší, je potřeba dodržovat pravidelnost a užívat ideálně každý den. Myslete však na to, že jde jen o doplněk stravy, který nenahrazuje vyvážený a pestrý jídelníček, ale slouží pouze jako bonus navíc pro doplnění některých důležitých látek.
Celý článek

Resveratrol . polyfenoly

RESVERATROL 16.2.2021 Resveratrol patří do skupiny látek zvaných polyfenoly. Bývá označován za nejsilnější přírodní antioxidant. Jaký má tato látka příznivý efekt na lidský organismus? Jak jej správně užívat a jaké je jeho denní doporučené množství? To zjistíte právě zde. PROČ RESVERATROL UŽÍVAT? Pozitivními přínosy resveratrolu se zaobírala celá řada odborných studií. Některé jeho pozitivní vliv na zdraví potvrdily, nicméně se na další seriózní výsledky zatím čeká. Ostatně látka je to novodobá, objevena byla teprve na přelomu 90. let. Vyskytuje se však přirozeně v celé řadě potravin. Najdeme jej například v čekance, česneku, mrkvi, petrželi, cibuli, ale také v čajovníku zeleném, vinné révě (červené i modré odrůdy) či podzemnici olejné. JAKÝ MÁ TATO LÁTKA PŘÍZNIVÝ EFEKT Právě antioxidační vlastnosti jsou v působnosti resveratrolu klíčové. Jeho užíváním dochází k omezení aktivity kyslíkových radikálů. Hovoří se tak o jeho vlivu na oddálení stárnutí. Resveratrol má také příznivý vliv na normální činnost kardiovaskulárního systému.   JAKÝM ZPŮSOBEM SE RESVERATROL UŽÍVÁ Vzhledem k tomu, že se přirozená koncentrace této látky v rostlinách pohybuje v rozmezí 2 až 15 mg.kg-1, je vhodné užívat resveratrol v tabletách. Je současně nutné vědět, že existují dvě formy resveratrolu, které se nazývají „cis“ a „trans“. Forma zvaná „trans“ je biologicky aktivnější, a tedy lépe vstřebatelná. Váš přípravek by měl proto vždy obsahovat právě tuto podobu resveratrolu. Právě 98% Trans-Resveratrolu najdete v přípravku Golden Nature Resveratrol. Právě tento typ resveratrolu je pro lidský organismus dostupnější a daleko lépe se vstřebává. Užívá se doporučená denní dávka 1 až 2 kapsle jednou denně. Vždy přípravek zapijeme dostatečným množstvím tekutiny. Doporučenou denní dávku nepřekračujeme. Přípravek není vhodné kombinovat s alkoholem. Doplněk stravy lze užívat dlouhodobě.
Celý článek

Lutein aneb PODPOŘTE SVŮJ ZRAK NA HOME OFFICE

Trávíte teď více než kdy jindy velké množství času před monitorem? Koukáte do počítače od rána do večera? A když už se od něj večer odlepíte, přesednete k televizi nebo k mobilnímu telefonu? Pak vaše oči trpí. Pro oči je to totiž obrovská zátěž, na kterou nejsou připravené. Neustálé vystavení modrému světlu, nepřetržité soustředění, ustavičné ostření. To všechno má na váš zrak vliv. Přitom existují složky či látky, které mohou příznivě podpořit zdraví vašich očí. Jednou z nich je i lutein. O co se jedná? Jaké má lutein benefity? A jak jej správně užívat? To se dozvíte z následujících řádků. CO JE TO LUTEIN Lutein představuje látku, která je pro lidský organismus mimořádně důležitá. Lutein má podobu žlutooranžového barviva. Lidské tělo si jej ale nedokáže samo vytvořit, proto jsme závislí na jeho příjmu z dalších zdrojů. Získávat jej lze formou přímou nebo nepřímou, a to z rostlinné stravy. Lutein je obsažen výrazně například ve špenátu, v syrové podobě hrachu setého, cuketách nebo růžičkové kapustě. Bohatým zdrojem luteinu je i lichořeřišnice. Jedná se o molekulu, která je rozpustná v tucích, ale nerozpustná ve vodě. Z chemického hlediska jej můžeme označit za izomer zeaxantinu. Sumární vzorec obou látek je shodný, avšak vnitřní struktura se liší. JAK DOKÁŽE LUTEIN PODPOŘIT LIDSKÉ ZDRAVÍ? Vědecké studie se zaobíraly především vlivem luteinu na zrak, jak také dokládá práce kolektivu odborníků z University of Palermo a University of Bologna. Zrak je pro člověka mimořádně důležitým smyslem, neboť jeho prostřednictvím přijímáme většinu podnětů z okolí. Současně je zrak nároky moderní civilizace velmi přetěžován. Každodenní práce na počítači, neustálé koukání do mobilního telefonu, hodiny strávené před obrazovkou monitoru. To všechno zrak namáhá. Proto bychom si jej měli důsledně chránit. Lutein, podobně jako zeaxantin a meso-zeaxantin, patří do skupiny tzv. xantofylů (karotenoidů), tedy látek nacházejících se v sítnici. Sítnici lze označit za jednu z nejvíce metabolicky aktivních tkání v organismu. Právě dostatečný přísun luteinu proto dokáže bránit oxidačnímu poškození vašeho zraku. Moderní věda rovněž přinesla četné důkazy o tom, že zvýšený přísun antioxidantů má protizánětlivý efekt a hraje tak významnou roli v prevenci zátěže chronických očních onemocnění. Dále je luteinu připisován příznivý vliv na lidský mozek. K tomuto závěru dospěli autoři z Duke Eye Center v americkém Durhamu, bostonské Tufts University a University of Georgia, která sídlí ve státě Georgia. Fakt, že lutein se hromadí také ve tkáních lidského mozku, začala moderní věda zkoumat teprve nedávno. Došla k závěru, že lutein se podílí na podpoře kognitivních funkcí, což má významný vliv zejména u pacientů vyššího věku. Efekt luteinu také zvyšuje neurální aktivitu. JAK SE LUTEIN UŽÍVÁ Pálí vás po práci oči? Máte pocit, že se vám z neustálého zírání do monitoru zhoršuje zrak? Někdy po práci dokonce ani nedokážete pořádně zaostřit? Pak byste se měli začít o svůj zrak trochu více starat. Skvělou volbou může být právě lutein. Pozitivní efekty luteinu se projeví při denním příjmu v rozmezí 2,5 – 5 mg/den. Množství luteinu konzumovaného ve stravě se ovšem významně liší v závislosti na stravovacích návycích. Jak též potvrdily odborné studie, příjem luteinu je přirozeně vyšší zejména ve středomořských oblastech, kde je zvykem konzumovat ve stravě více ovoce a zeleniny. Dosáhnout může až 2,9 mg za den, zatímco běžná „západní“ strava zvládne pokrýt pouze 1,7 mg luteinu denně. V tuzemsku proto můžeme trpět nedostatkem luteinu získaným z přirozené stravy. Pak je zapotřebí doplnit lutein pomocí výživových doplňků. Je však nutné si uvědomit, že tyto přípravky neslouží jako náhrada pestré stravy. Pořád je důležitá pestrá a vyvážená strava bohatá na ovoce a zeleninu. Doplňky stravy jsou jen jakýmsi bonusem. Mohou však podpořit vaše zdraví. Jejich výhodou je velmi jednoduché a pohodlné užívání. Dodržovat byste měli následující pravidla: užívá se 1 až 2 tablety denně, doporučené dávkování se řídí instrukcemi výrobce, doporučenou dávku není vhodné překračovat. Podpořte zdraví svého zraku a vyzkoušejte lutein. Nově jej najdete také v naší nabídce.  
Celý článek

DMSO

DMSO 15.12.2020 DMSO, neboli dymethylsulfoxid, je přírodní organická sloučenina síry, která se získává ze dřeva. Dá se také nazvat přírodním rozpouštědlem. Tato látka byla objevena zcela náhodou při výrobě papíru v 19. století jako vedlejší produkt. Snadno se spojuje s vodou i tuky, díky tomu je rozpustná ve vodě a tucích či olejích. Jaké má účinky? K čemu můžete DMSO využít? Zajímají vás odpovědi na tyto otázky?! Pak jste tady na správném místě! To totiž zjistíte právě zde. CO JE DMSO? DMSO je bezbarvá čirá tekutina výrazné vůně, která dokáže proniknout bezinvazně pod kůži, kam napomáhá transportovat látky, které buňky potřebují pro své správné fungování. Ideální je například ve spojení s hořčíkovým olejem, kterému napomáhá snáze pronikat kůží až ke svalům a ty relaxovat. POUŽITÍ DMSO DMSO můžete používat při mnoha různých potížích: revmatické choroby artritida poúrazové stavy kožní onemocnění modřiny, otoky akné bradavice bolesti zad a potíže s ploténkami zablokované nervy vředové choroby křečové žíly bolesti svalů a další.   DMSO A ALERGIE DMSO se vyrábí ve formě roztoku. Ten je třeba nejdříve vyzkoušet v malém množství, abyste zjistili, jestli na něj nejste alergičtí. Stejně jako u jiných produktů, aplikujte nejprve kapku na holé místo na paži a počkejte 30 minut, zda se nedostaví alergická reakce. Pokud zůstane místo bez odezvy, je to v pořádku a můžete DMSO užívat. ZPŮSOB POUŽITÍ DMSO DMSO velmi snadno proniká skrz kůži, a tak dokáže urychlit její hojení, nebo rychleji přenést účinné složky pod kůži. Roztok DMSO se vyrábí v různých koncentracích, pro různé použití a ředí se destilovanou vodou nebo  hořčíkovým olejem. 25% lze aplikovat na oblast hlavy například při migrénách 50% se používá společně s hořčíkovým olejem na trup, paže a krk, při svalových bolestech 75% najde využití na bradavice, afty, kuří oka na nohách  
Celý článek

7 důvodů proč potřebujete NAC (N-Acetyl-L-Cystein)

N-Acetyl-L-Cystein (NAC): Superman mezi antioxidanty N-Acetyl-L-Cystein je antioxidant s četnými pozitivními vlivy na naše zdraví. Pomáhá chránit naše plíce, mozek a srdce. Bojuje proti infekcím a zánětům. Zvyšuje hladinu glutationu a tím chrání tělo (buňky) před oxidačním stresem, který bývá příčinou chronických onemocnění. V dnešním článku se dočtete právě o něm. Co je vlastně oxidační stres, volné radikály, antioxidant? Tyhle pojmy jste už určitě za svůj život slyšeli několikrát a k tomu, abyste pochopili proč je pro nás důležité snižovat antioxidační stres je potřeba si je hned na začátku vysvětlit. Volný radikál je označení pro prvek nebo sloučeninu, která obsahuje volný elektronový pár, díky jemuž se stává velmi reaktivní. Díky své velké reaktivitě „vytrhává“ elektrony z jiných sloučenin a tím poškozuje buňky našeho organismu. Oxidační stres je způsoben přítomností škodlivých kyslíkových radikálů (reaktivních forem kyslíku). Antioxidant je látka, která umí tyto volné radikály neutralizovat (umí je převést do méně reaktivních stavů) a tím eliminuje jejich škodlivý účinek. Co je cystein a N-Acetyl-L-Cystein (NAC)? Cystein patří mezi semiesenciální aminokyseliny, naše tělo si ho dokáže vytvořit z jiných aminokyselin (methioninu a serinu), musíme jich mít ale dostatek. Neobsahuje-li naše strava dostatečné množství těchto aminokyselin, stává se cystein pro nás esenciální. Musíme ho přijímat buď z potravy, nebo suplementovat ve formě N-Acetyl-L-Cysteinu. Příjem přiměřeného množství cysteinu a NAC nám přináší řadu zdravotních přínosů, včetně tvorby glutationu – nejsilnějšího antioxidantu v našem těle. Hlavní účinky NAC 1.) NAC jako prekurzor glutationu Vstřebaný NAC putuje do jater, kde je přeměněn na cystein. Játra cystein poté využijí pro tvorbu glutationu. Glutation je jeden z nejdůležitějších antioxidantů v našem těle, pomáhá neutralizovat volné radikály a tím chrání buňky před poškozením. Některé studie tvrdí, že tím přispívá i k dlouhověkosti.(1) Antioxidační vlastnosti glutationu hrají velkou roli v boji i proti dalším onemocněním způsobených oxidačním stresem, jako jsou srdeční choroby či neplodnost. 2.) NAC jako pomocník při detoxikaci NAC se také podílí na detoxikačních procesech. Chrání tělo před vedlejšími účinky léků a před škodlivými látkami z vnějšího prostředí. (2) Lékaři například podávají pacientům NAC při léčbě paracetamolem (lék proti bolesti a teplotě), tím chrání játra ledviny před poškozením. Během života se v našem těle kumulují těžké kovy (olovo, rtuť, kadmium, arsen). Tyto kovy způsobují pokles glutationu v buňkách, čímž přispívají k zvýšení volných radikálů a jejich následnému poškození. Jak už jsem zmínila, NAC zvyšuje hladinu glutationu a tím chrání před toxickými účinky těžkých kovů. 3.) Podpora imunity Imunitní systém je první obrannou linií pro jakémukoli viru a skládá se z velkého množství buněk, které neustále chrání naše tělo před napadením patogeny, včetně virů, toxinů a bakterií. Buňky imunitního systému potřebují pro své optimální fungování vysoké množství glutationu. V imunitním systému je glutation nezbytnou živinou, která brání poškození buněk a optimalizuje imunitní zdraví.  4.) NAC a plodnost NAC může pomoci v boji proti mužské neplodnosti díky svým antioxidačním vlastnostem, konkrétně redukcí volných radikálů, čímž chrání buňky mužského reprodukčního systému.(3) Velké množství volných radikálů poškozuje DNA ve spermii, spermie se pak díky tomu stává nefunkční. 5.) NAC a jeho pozitivní vliv na zdraví mozku Schopnost NAC regulovat množství glutamátu a glutationu působí pozitivně na náš mozek. Glutamát je jeden z nejdůležitějších neurotransmiterů v mozku, který se podílí na široké škále procesů, jako například učení, paměť či chování. Glutation redukuje volné radikály a tím zabraňuje poškození mozkových buněk.(4) NAC může také přispět ke zlepšení mentálního zdraví u lidí s bipolární poruchou, schizofrenií nebo OCD. (5) 6.) NAC a jeho vliv na plicní onemocnění Některé studie prokázaly pozitivní vliv NAC při léčbě chronických plicních onemocnění jako je cystická fibróza či bronchitida tím, že NAC (jeho inhalovanáforma) pomáhá snížit produkci přebytečného hlenu v dýchacích cestách. (6) 7.) NAC jeho vliv na srdce Poškození srdeční svaloviny volnými radikály často vede k vážným srdečním onemocněním, například infarktu myokardu. NAC, jakožto silný antioxidant, redukuje volné radikály, a tím snižuje riziko vzniku těchto onemocnění. (7) Kolik a jak můžeme NAC suplementovat? Jelikož si naše tělo dokáže cystein vytvořit, není přesně určeno, jaké množství NAC by se mělo suplementovat. Většina potravin s vysokým obsahem bílkovin (vajíčka, kuřecí a krůtí maso, sýry, jogurty) cystein obsahují. Množství přijímaného cysteinu lze zvýšit suplementací NAC. NAC obsažený v tabletách se hůře vstřebává. Denní doporučená dávka suplementu je 600-1000 mg NAC.(8) NAC může být podávaný intravenózně, ústně (tablety), či jako aerosol v kapalné nebo práškové formě. Pozor: NAC se nesmí užívat při následujících onemocněních: fenylketonuri, dvanáctníkových a žaludečních vředech, při jaterních onemocněních. NAC a jeho vedlejší účinky Vysoké dávky NAC mohou vyvolat průjem, nevolnost, zvracení nebo bolest břicha.(9) V takovém případě okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc a přestaňte přípravek užívat. Závěr NAC je pro zdraví velmi zajímavá látka, protože prostřednictvím této modifikované aminokyseliny cysteinu je možné stimulovat hladinu nejsilnějšího antioxidantu glutathionu, čímž můžete podpořit zdraví buněk, tkání a orgánů. Je taky vhodný pro detoxikaci jater a ledvin. Vyšší hladina glutathionu v játrech a ledvinách pomáhá se zbavováním se odpadních látek. NAC je prekurzorem jednoho z nejsilnějších antioxidantů glutathionu. Jedná se možná o jednu z nejslibnějších látek na poli detoxikace a ochrany před oxidativním stresem, který souvisí s poškozením buněk volnými radikály. 
Celý článek