Proteiny
PROTEINY
Tak jako žádná stavba nemůže vzniknout bez kvalitního stavebního materiálu, tak nemůže žádný živý organismus existovat bez proteinů (bílkovin). Proteiny jsou základním stavebním kamenem všech organismů. V lidském těle tvoří základní jednotku svalových, ale také kolagenových tkání. Skládají se z nich protilátky imunitního systému, tak...
PROTEINY
Tak jako žádná stavba nemůže vzniknout bez kvalitního stavebního materiálu, tak nemůže žádný živý organismus existovat bez proteinů (bílkovin). Proteiny jsou základním stavebním kamenem všech organismů. V lidském těle tvoří základní jednotku svalových, ale také kolagenových tkání. Skládají se z nich protilátky imunitního systému, také hormony, enzymy nebo krevní hemoglobin.
Proteiny jsou v těle nezastupitelné, i proto, že se účastní celé řady metabolických procesů a řídí významné fyziologické funkce. Jsou klíčem pro růst organismu jako takového, růst svalů, ale také kostí, vlasů a nehtů.
Proteiny jsou nedílnou součástí zdravé stravy, zasytí a dodají energii. Ocení je lidé toužící po svalové hmotě, ale jsou prospěšné i při hubnutí.
Pokud hledáte kvalitní rostlinné proteiny, jste tu správně. Vitalvibe přináší na český trh BIO&RAW proteiny z rostlinných zdrojů. Díky šetrnému zpracování a vyváženému složení nabízejí vynikající vstřebatelnost.
Esenciální aminokyseliny, i ty další
Proteinové řetězce jsou tvořeny aminokyselinami. Molekuly bílkovin se ve střevech při zažívacích procesech na jednotlivé aminokyseliny rozkládají. Jedině tak mohou být vstřebány do krve a štěpeny v játrech, aby posloužily k výstavě vlastních bílkovin lidského těla.
Celkem existuje 22 různých aminokyselin, mezi kterými je i 9 tzv. esenciálních. Esenciální aminokyseliny nevznikají v lidském organismu, lidské tělo je samo neumí vytvářet a je tedy nutné je tělu dodávat zvenčí prostřednictvím potravy.
Přestože bílkoviny najdeme v řadě potravin, nejenom jejich obsahový podíl, ale také jejich vstřebatelnost a tedy i využitelnost lidským tělem je u jednotlivých potravin velmi rozdílná.
Rostlinné proteiny se skládají ze stejných aminokyselin jako ty živočišné, liší se však v poměru jednotlivých aminokyselin. Kvalitní rostlinné proteiny vynikají lepší vstřebatelností, na rozdíl od živočišných totiž neobsahují nežádoucí složky, které mohou vstřebatelnost omezovat (například skryté tuky).
Kvalitní zdroje bílkovin nabízejí i mimořádnou vstřebatelnost.