Proteiny
PROTEINY
Tak jako žádná stavba nemůže vzniknout bez kvalitního stavebního materiálu, tak nemůže žádný živý organismus existovat bez proteinů (bílkovin). Proteiny jsou základním stavebním kamenem všech organismů. V lidském těle tvoří základní jednotku svalových, ale také kolagenových tkání. Skládají se z nich protilátky imunitního systému, také hormony, enzymy nebo krevní hemoglobin.
Proteiny jsou v těle nezastupitelné, i proto, že se účastní celé řady metabolických procesů a řídí významné fyziologické funkce. Jsou klíčem pro růst organismu jako takového, růst svalů, ale také kostí, vlasů a nehtů.
Proteiny jsou nedílnou součástí zdravé stravy, zasytí a dodají energii. Ocení je lidé toužící po svalové hmotě, ale jsou prospěšné i při hubnutí.
Pokud hledáte kvalitní rostlinné proteiny, jste tu správně. Vitalvibe přináší na český trh BIO&RAW proteiny z rostlinných zdrojů. Díky šetrnému zpracování a vyváženému složení nabízejí vynikající vstřebatelnost.
Esenciální aminokyseliny, i ty další
Proteinové řetězce jsou tvořeny aminokyselinami. Molekuly bílkovin se ve střevech při zažívacích procesech na jednotlivé aminokyseliny rozkládají. Jedině tak mohou být vstřebány do krve a štěpeny v játrech, aby posloužily k výstavě vlastních bílkovin lidského těla.
Celkem existuje 22 různých aminokyselin, mezi kterými je i 9 tzv. esenciálních. Esenciální aminokyseliny nevznikají v lidském organismu, lidské tělo je samo neumí vytvářet a je tedy nutné je tělu dodávat zvenčí prostřednictvím potravy.
Přestože bílkoviny najdeme v řadě potravin, nejenom jejich obsahový podíl, ale také jejich vstřebatelnost a tedy i využitelnost lidským tělem je u jednotlivých potravin velmi rozdílná.
Rostlinné proteiny se skládají ze stejných aminokyselin jako ty živočišné, liší se však v poměru jednotlivých aminokyselin. Kvalitní rostlinné proteiny vynikají lepší vstřebatelností, na rozdíl od živočišných totiž neobsahují nežádoucí složky, které mohou vstřebatelnost omezovat (například skryté tuky).
Kvalitní zdroje bílkovin nabízejí i mimořádnou vstřebatelnost.