Naše recenze z nákupního portálu

AvatarNaďa H.
03.04.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Rychlé dodání.
AvatarMiloslava P.
13.03.2024
5.005.005.005.005.00
Výhody:
Nakupují už po několikáté Cena uspokojivá Ochota komunikovat Jsem velice spokojená

 

Quinoa

Účinky Quinoa -merlíku čilského:

detoxikace

protirakovinové účinky

antioxidant

při redukčních dietách

superpotravina

proti migrénám

prospívá ledvinám

prevence proti kardiovaskulárním onemocněním

vhodná pro sportovce, vegetariány a celiaky

podporuje růst svalové hmoty

prevence proti Osteoporóze

snižuje vysoký krevní tlak

působí jako prevnce rakoviny tlustého střeva

zklidňuje nervový systém

podporuje trávení a vyprazdňování

postupně do těla uvolňuje energii

pomáhá při cukrovce

přispívá výživě mozku 

Quinoa je nyní běžně pěstována v těchto oblastech:  Bolívii, Kolumbii, Ekvádoru, Peru a Chile. Organizace spojených národů (OSN) vyhlásila loňský rok 2013 jako Mezinárodní rok quinoy.

Použití: snídaňové směsy, saláty,pro zahuštění do polévek, pro různé kaše, rizota, kombinovat můžeme s ovocem i zeleninou, přílohy - alternativa k rýži, kuskusu nebo slzovce obecné.

Příprava: Quinoa vyniká svou jednoduchou přípravou. Vařte podobně jako rýži (2 díly vody na 1 díl Quinoy) po dobu 15-20 minut. Po uvaření se quinoa vyznačuje příjemně lehkou, nadýchanou strukturou a jemnou, lehce oříškovou chutí. K ochucení quinoy použijte jakékoliv koření či zeleninu. Smícháním s ovocem, medem, ořechy a (rostlinným) mlékem vznikne energeticky bohatá a přitom zdravá a chutná forma snídaně.

Quinoa - recepty:

Quinoa nebo rýže – poznáte rozdíl?

Celozrnná quinoa se v naší republice nejčastěji využívá jako alternativní příloha místo rýže nebo brambor. Výborně chutná i ve formě kroket. Quinoa je skvělou alternativou k rýži nejen jako příloha k masu a zelenině, ale také v rýžových receptech. Zkuste připravit sladký quinoový nákyp s domácím kompotem, quinoové rizoto s mořskými plody, nebo třeba výjimečně originální sushi. Do řasy nori zavinete kousky čerstvé ryby nebo avokáda v obložení quinoi namísto rýže. A překvapivý recept pro vaše hosty je na světě.

Quinoa po česku

V českém jídelníčku nalézá quinoa uplatnění také při přípravě kaší nebo na zahuštění polévek a omáček. Její využití může být mnohem kreativnější a výsledek ještě chutnější. Zkuste třeba kombinaci quinoi v krémové brokolicové polévce (vaříme společně se zeleninou, nebo přidáme na závěr již předem uvařenou quinou do hotové polévky). Při nedělním obědě zkuste překvapit strávníky servírováním quinoi místo tradičních polévkových nudlí.

Saláty na slano i na sladko

Přidáním uvařené a vychlazené quinoi do salátů získáte energeticky hodnotné a syté jídlo plné vzácných bílkovin, vitamínů a lehce stravitelné vlákniny. Jihoameričané konzumují coby salát také čerstvé mladé listy quinoi. Při přípravě salátů s quinoou se fantazii meze nekladou – připravte lehký letní salát, nebo teplý vegetariánsky pokrm s grilovanou zeleninou. Quinoa má tu vlastnost, že se chuťově přizpůsobí ostatním ingrediencím, vyzkoušejte ji třeba v salátu na sladko s avokádem, čerstvými jahodami zakápnutý citronovou šťávou, olivovým olejem a čerstvými lístky koriandru.

Snídaně každý den jinak

Chutnou snídani si připravíte z vařené quinoi přidáním čerstvých bobulových plodů, sušeného ovoce, oříšků, semínek, skořice a přírodních sladidel, jako jsou med nebo javorový sirup v bio kvalitě. Pokaždé můžete zkoušet nové a nové variace. V prodeji jsou také quinoa vločky, které lze zalít mlékem, sojovým nápojem, nebo jogurtem a servírovat jako energeticky bohaté, zdravé a chutné snídaňové müsli.

Vegetariánská grilovací párty

Léto je čas grilování a zahradních párty. Vegetariáni musí být při sestavovaní menu na gril ještě o něco kreativnější. Připravte si domácí tortilly, wrapy, burritos nebo quesadillas se zeleninou a sýrem, do kterých přidejte uvařená zrníčka quinoi. Zabodujte s vegetariánskými karbanátky a quinoa burgery, které připravíte pro změnu s přimícháním quinoi k tofu a zelenině.

Pečení s quinou

Semena quinoi můžete rozdrtit v kamenném hmoždíři a získáte tak vzácnou bezlepkovou mouku výborných vlastností. Dle výzkumu Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT), kdy v praxi testovali využití netradičních obilovin při přípravě českého pečiva, se prokázalo, že čistá 100% mouka z quinoi není vhodná na pečení. „Kvůli obsahu nelepkových bílkovin z quinoi uvaříte maximálně kaši nebo upečete placku,“ říká Marie Hrušková z VŠCHT.