Milota LAPACHO KŮRA 100 gr - pro vnější užití Zobrazit větší

Milota LAPACHO KŮRA 100 gr - pro vnější užití

Pro jihoamerické indiány je to Strom bohů. Pro botaniky Tabebuia impetiginosa. A pro obdivovatele přírody jde o dlouhověkého přítele, který rozdává radost a potěšení. Lapacho po tisíciletí adorují vyznavači fytoterapie, ale také třeba stavebníci. Ti první zaměřují pozornost k jeho kůře, druzí k mimořádně odolnému dřevu. A všichni společně vzhlíží k jeho koruně s úžasnými růžovo-fialovými květy.

Exp. 2/8/2020

Více informací

Upozornění: poslední kus skladem!

Cena: 69 Kč s DPH


Dostupnost: Skladem

Výrobce: Milota


Doprava od 67 Kč a nad 3000 zdarma

Přes 2000 výdejních míst v ČR a SR


Více informací


Lapacho (ze španělštiny, čteme [lapačo]) je bylinný čaj pocházející z Jižní Ameriky, nazývaný též nápoj Inků. Je připravován z vnitřní kůry stromu lapacho (latinsky Tabebuia serratifolia), který roste na území Brazílie, Bolívie, Peru, Paraguayi a sev. Argentiny. V této oblasti roste několik příbuzných druhů, ale červená kůra se získává z odrůd Lapacho Colorado a Lapacho Morado. V oblasti And dosahují tyto stromy stáří až 700 let.

Příprava

Do litru vařící vody vhodíme 4 plné lžičky lapacho, necháme 5 minut vařit, poté odstavíme a necháme ještě 15-20 minut luhovat. Můžeme pít jak teplé tak vychlazené. K přípravě čaje nikdy nepoužíváme hliníkové nádobí!

Denní doporučená spotřeba se pohybuje mezi 2-3 šálků 0,2 dl až po dva litry. K nežádoucím účinkům může vzácně patřit alergické dráždění dýchacích cest nebo dermatitida (kožní zánět). Nejsou žádné vážnější kontraindikace. Relativní kontraindikací mohou být těžší horečnaté stavy a infekční choroby.

Kůra ze stromu Lapacho se musí pět minut povařit a pak asi dvacet minut louhovat. Nálev je ve výsledku zbarven do měděna. Vůně je dubová, mírně vanilková s citronovým dozvukem.

Původ Lapacha

Že Lapacho ještě neznáte? To je veliká škoda. Jakmile se totiž o této úžasné rostlině dozvíte víc, budete ji chtít mít doma. Stejně jako lidé ve Střední a Jižní Americe i jinde na světě. Ti všichni totiž dobře vědí, že jeho vnitřní kůru používali už jejich prapředci, kdykoli se objevily obtíže. Na nervovou či srdeční slabost, problémy vylučovacího a trávicího systému i další neduhy vařili „mravenčí dřevo“.


Latinský název Tabebuia se poprvé v literatuře objevil v roce 1803, kdy ho použil António Bernardino Gomes, portugalský lékař, vědec, chemik a botanik, spoluzakladatel Institutu pro očkování, člen Královské akademie věd v Lisabonu a první člověk, který otevřel cestu k terapii malárie chininem. V Portugalsku ho navíc díky jeho objevům považují za patrona dermatologie. Rodové jméno odvodil z mluvy indiánského kmene Tupi, který stromu říká „tacyba bebuya“, tedy mravenčí dřevo. Když strom uhyne, stává se totiž jeho dřevo domovem mnoha mravenců.


Menší zmatek vznikl se zařazením jednotlivých druhů pod tento rod, většinu nedorozumění však objasnil v roce 1915 lord Nathaniel Britton. Zatím poslední soupis druhů provedl a v roce 1992 publikoval Alwyn H. Gentry a zahrnul do něj 99 druhů a 1 hybrid.
Nás však speciálně zajímá jeden z jeho druhů – Lapacho čili Tabebuia impetiginosa. Lapacho je Evropanům známo už z dob Vikingů, kteří ho na svých cestách měnili za cennosti ze starého kontinentu. Stálezelený strom s výraznými červenými a fialovými květy roste v pralesích Argentiny, Paraguaye a Brazílie. Dorůstá 15-20 metrů a dožívá se až 700 let. K jeho dalším identifikačním znakům patří hladká kůra a masožravost – jeho květy se „živí“ hmyzem. Dřevo je velmi odolné a tvrdé, používá se ve stavebnictví i k výrobě předmětů denní potřeby včetně luků.


Vnitřní kůra Lapacha je bohatá na lapachol a beta-lapachol. Jde o fenolovou sloučeninu, chemicky derivát vitaminu K. Přítomny jsou také flavonoidy, chinony, saponiny a další látky. Právě na ně se tradiční amazonské kmeny spoléhaly při potřebě tišit bolest, hojit rány, uklidňovat mysl a povzbuzovat trávení.


K nálevu pro vnější použití se využívá vnitřní kůra stromu. Lze ji získat citlivým odběrem, který strom nijak nepoškozuje. Po snesení je kůra uložena v tmavé a suché místnosti, kde vysychá. Je očištěna od listí a zbytků větviček a dosušena proudícím vzduchem. Předtím, než je Lapacho zabaleno do speciálních pytlů z juty a opatřeno číslem šarže, odeberou se vzorky pro chemickou analýzu.


Lapacho je známé také pod portugalským názvem Pau D´Arco nebo Taheebo a Ipe Roxo.

Kůra ze stromu Lapacho se musí pět minut povařit a pak asi dvacet minut louhovat.

Lapacho je zpracováno v potravinářském standardu, avšak dle vyhlášky č.58/2018 Sb nesmí být použita jako potravina. Lapacho prodáváme pouze jako surovinu k přípravě nálevu k vnějšímu použití.

Milí zákazníci, díky nařízení EU č.1169/2011 není možné uvádět u výrobků léčebná tvrzení ani na ně jakkoli odkazovat. Z tohoto důvodu jsme nuceni odstranit doporučení produktů vhodné k léčbě jednotlivých potíží. Můžeme použít pouze tvrzení, která jsou schválena EU a která neuvádějí konkrétní nemoci.

Bohužel vám to ztíží orientaci při výběru produktů, proto pokud si nebudete vědět rady obraťte se na nás buď telefonicky nebo e-mailem, rádi vám poradíme.

Zákazníci, kteří si koupili tento produkt, koupili také:


Recenze


Napsat recenzi

Milota LAPACHO KŮRA 100 gr - pro vnější užití

Milota LAPACHO KŮRA 100 gr - pro vnější užití

Pro jihoamerické indiány je to Strom bohů. Pro botaniky Tabebuia impetiginosa. A pro obdivovatele přírody jde o dlouhověkého přítele, který rozdává radost a potěšení. Lapacho po tisíciletí adorují vyznavači fytoterapie, ale také třeba stavebníci. Ti první zaměřují pozornost k jeho kůře, druzí k mimořádně odolnému dřevu. A všichni společně vzhlíží k jeho koruně s úžasnými růžovo-fialovými květy.

Exp. 2/8/2020